Сряда, 11 Oct 2023
            
Горна Оряховица Общество

Шефът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” е подал оставка

  12.07.2023 14:23
Шефът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” е подал оставка

Управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Иван Иванов е депозирал оставката си в ОбС. Тя би трябвало да се гласува от общинските съветници на заседанието в края на месеца, когато ще се обсъжда и ситуацията с обезщетението, което Болницата ще трябва да плати на наследниците на разкъсаната от кучета жена в Долна Оряховица.

Болницата ще понесе тежък финансов удар. Не съм съгласен, че имам вина, но по този начин понасям своята отговорност. Не може управителят да работи, ако няма подкрепата на собственика, в случая Общинския съвет. Бих останал само ако се уверя, че имам доверието и подкрепата на съветниците, коментира д-р Иван Иванов. Каквото реши ОбС – това ще е, с оставката си давам възможност на съветниците да преценят какво е най-добре за Болницата. Ако смятат, че аз съм пречка, ще си тръгна, обясни още докторът.

Д-р Иван Иванов е шеф на Болницата от края на 2016 г. и има още две години до края на последния му мандат. Никой не може да му отрече, че успя да стабилизира здравното заведение, което пое в много тежко финансово състояние. В последните година-две обаче си събра и доста врагове сред съветниците, а на последната сесия му бе поискана и оставка.

Конкретният повод бе заради ситуацията с обезщетението, което ще трябва да се плаща, тъй като трагедията с разкъсаната от кучета санитарка е трудова злополука. Адвокатите на наследниците поискаха по 150 000 лева за детето, майката и бащата на жената. Обвиненията срещу д-р Иванов бяха, че не е обжалвал решението на НОИ, което постановява трудовата злополука. От тук насетне ОбС трябва да реши дали ще мине на преговори с наследниците, за да се намали претенцията или да се ходи на Съд, който да отреди какво се полага като обезщетение. При всички случаи обаче Болницата ще трябва да плати някакво обезщетение и каквото и да е то, ще причини финансово затруднение. Дали точно в този момент МБАЛ може да се натовари и с още една криза – смяна на ръководството, ще решават в ОбС в края на месеца.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
МБАЛ "Св. Иван Рилски" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати