Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

В СУ „Вичо Грънчаров” си направиха собствена градина и вече чакат първата реколта

  18.06.2023 14:21
В СУ „Вичо Грънчаров” си направиха собствена градина и вече чакат първата реколта

Лютите чушки са първото, което ще откъснат в своята оранжерия градинарите от СУ „Вичо Грънчаров”, но съвсем скоро ще станат ягодите, а има завързали краставички и дори домати. Във всеки случай всичко в малката градина расте бурно, вероятно заради радостта и вниманието на многото помагачи.

Когато подхвърлила идеята на колегите си, директорката Нели Атанасова искала да увлекат децата към нещо, което им е непознато, да ги научат да познават растенията и да полагат грижи за тях. Проектирали си оранжерията сами, а фирма изработила дървените „легла”, както ги наричат, в които сложили пръст и засадили по малко от всичко. Семена и разсади дали приятели, всичко взело, че поникнало. И сега имат няколко сандъчета с билки – риган, мащерка, босилек, мента, маточина, магданоз, копър. Напът е реколтата от чери, а растат добре и останалите видове домати – червен, жълт и черен. Пиперът е бяла и черна капия, има и камби. Завързали са няколко сорта краставици, цъфтят вече тиквичките – също няколко сорта. Патладжан, фасул, аспержен боб, бамя допълват зеленчуковия сектор. Ягоди, малини и цариградско грозде представят плодовата група. Всичко е био, подхранва се само с естествен тор.

Отговорници за оранжерията са началните учители Мариета Панева и Татяна Георгиева, така че най-малките ученици са най-честите гости и помагачи в градината. Занимават се и всички деца, които проявят интерес. Плановете са догодина тук да се водят и изнесени часове, най-вече по биология. Определено децата имат нужда най-малкото да започнат да различават различните растения. Странно защо, но повечето оприличават различните билки на коприва. Очевидно джодженът не оставя такива спомени при срещата с хлапетата.


Ключови думи
СУ Вичо Грънчаров
Последни
Седмицата
Анкета