Вторник, 12 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Други

Петокласници от СУ „Георги Измирлиев” окупираха нюзрума на bTV

  13.06.2023 14:49
Петокласници от СУ „Георги Измирлиев” окупираха нюзрума на bTV

Петокласници на СУ „Георги Измирлиев” видяха на живо как се правят новини и се вживяха в ролята на водещи и оператори в студиото на bTV. Малко преди края на учебната година целият V „в” с класната си Кремена Петърчева и учителката по испански и информационни технологии Тихомира Кирацова гостуваха в националната телевизия в продължение на темите за кариерно ориентиране, които обсъждат в часа на класния.

Първоначалната идея била да поканят в Гимназията Боби Лазаров, който е любимец на петокласниците. Впоследствие обаче Кремена Петърчева решила, че ще е най-добре те да отидат на място, за да видят новините отвътре. Целта ми е не само кариерното ориентиране на децата, но и да видят, че зад всяка една професия стоят много знания и много труд. Надявам се, че това ще ги стимулира да учат – особено български език, информационни технологии, инженерни науки. Бяха толкова въодушевени след това посещение и искрено вярвам да са осъзнали смисъла му, коментира Кремена Петърчева.

За децата визитата била като скок в бъдещето, попадайки в един силно технологичен свят. Посрещнала ги новинарката Поли Гергушева, после дошли Борислав Лазаров и спортният журналист Петър Бакърджиев. И тримата били много внимателни и отзивчиви и обяснили целия новинарски процес – от репортерстването, през написването на новината, заснемането и т.н. Хлапетата имали възможност да седнат на мястото на водещите, да погледнат зад камерите, посетили апаратните, студиото на Николаос. Домакините им разказали как те са станали журналисти, какво са учили за това и колко труд стои зад една новинарска емисия.

Петокласниците подарили на журналистите кукла, изработена от Мария Робева и албум за Горна Оряховица. А Боби Лазаров обещал, че с удоволствие ще дойде и в училище, ако го поканят някой ден.

Екскурзията завършила с посещение в Природонаучния музей, но всички други софийски преживелици отстъпват пред емоцията от видяната отвътре телевизия.


Ключови думи
СУ Георги Измирлиев bTV Кремена Петърчева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати