Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Изложба „Уча чрез изкуство“ подредиха ученици от ПГЕЕ „Ломоносов“ и ПТГ „Васил Левски“ в Младежкия дом

  10.05.2023 09:25
Изложба „Уча чрез изкуство“ подредиха ученици от ПГЕЕ „Ломоносов“ и ПТГ „Васил Левски“ в Младежкия дом

Как изкуството помага на биологията демонстрират ученици от осми и девети клас на ПГЕЕ „Ломоносов“ и ПТГ „Васил Левски“. На 9 май в Младежкия дом бе открита изложба „Уча чрез изкуство“, която е резултат от обучението на младежите по биология. Идеята е на Николина Никодимова, която преподава биология и здравно образование и в двете училища, а всичко започнало от премерването на силите между нов учител и неговите ученици в първите часове на взаимното им опознаване.

Всъщност всичко започнало в първите часове в новото за Никодимова училище, когато осмокласникът Кристо Кушев тествал нервите на новата си учителка. Търсейки начин да се справи, тя говорила с майка му и от нея разбрала, че Кристо обича да рисува. В следващия час му дала за задача да нарисува нещо от човешката анатомия, която изучавали в момента. „Когато видях таланта на Кристо, разбрах, че това е неговият начин да учи – като твори. А разказвам тази история като пример, че добрите взаимоотношения са в основата на всеки успех и си заслужават усилието“, разказа Николина Никодимова.

След Кристо и други ученици пожелали да рисуват и в крайна сметка се оказало много полезно и се превърнало в задача за всички. Тези, които не могат да рисуват – копират, но задачата е ръчно да отбележат всички органи и системи, върху които работят. Така пак се научава повече, отколкото като четат и разглеждат схемите в учебника.

Освен осмокласниците в идеята за учене чрез рисуване се включили и учениците от 9 клас, които са тема „Клетка“. Един ден, когато целият 9 „ж“ си предал проектите, се родила и идеята за изложба. „Тогава за първи път в новата си работа се почувствах нужна и полезна. И щастлива в крайна сметка“, казва Никодимова.

Решила да направи изложбата в Младежкия дом, тъй като винаги са работили много добре заедно, а организаторът Пламена Димитрова помогнала много за реализацията на събитието.

Изложбата е в две части. Темата за 8 клас е „Анатомия и физиология на човека“, а за 9 клас е „Клетката – основна структурна и функционална единица на живата материя“. Представените проекти са дело на ученици от двете училища – ПГЕЕ „Ломоносов“ и ПТГ „Васил Левски“.

За откриването на изложбата дойдоха Бонка Долчинкова - старши експерт по природни науки и екология в Регионално управление на образованието - Велико Търново, инж. Милена Димитрова – директор на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, д-р Красимир Маринов – специалист „Вътрешни болести“, както и ученици, родители и приятели.

Специален поздрав за гостите отправиха младежите от фолклорен клуб при ПГЕЕ „С българското в сърцето“ с ръководител Емилия Косева, а десетокласниците Златомир Колев и Десислава Хаджидимитрова приветстваха участниците в изложбата с „Чичово хоро“.


Ключови думи
Уча чрез изкуство Николина Никодимова ПГЕЕ
Последни
Седмицата
Анкета