Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Общинският съвет в Горна Оряховица се събира извънредно заради склада с отпадъци на „Мегапорт“

  07.01.2023 11:05
Общинският съвет в Горна Оряховица се събира извънредно заради склада с отпадъци на „Мегапорт“

Извънредно заседание поискаха група общински съветници по темата с отпадъците, складирани край бившето сметище в Горна Оряховица. Общинският съвет се събира в понеделник от 17:30 часа, след като 17 съветници подкрепиха искането, чийто инициатор е Иван Атанасчев от „Алтернатива на гражданите“.

Искането за извънредна сесия е подписано от съветници от всички формации, представени в ОбС – Иван Атанасчев, Иван Момъков, Трифон Димитров и Николай Караиванов от „Алтернатива на гражданите“, Веско Ирибаджаков и Севдалин Кръстев от „Демократична България“, Йордан Керчев и Митко Станев от ДПС, Георги Рачев, Антон Паричев, Елена Григорова, Пламен Стоянов, Милен Маринов и Емилян Миланов от „БСП за България“, Кирил Кирилов от ВМРО, Йордан Михтиев и Йорданка Кушева.

Единствената точка в дневния ред на сесията е обсъждане на контрола и мерките за предпазване на населението от вредното въздействие на огромно количество отпадъци, предприети от Общината. В искането за свикване на сесията се твърди, че отпадъците, складирани край Горна Оряховица, са в огромни количества, надхвърлящи разрешителното, издадено от РИОСВ. Освен това не се съхраняват правилно и поради това представляват опасност за гражданите.

Съветниците от БСП са поискали представители на РИОСВ и Полицията, които наскоро правиха проверка в обекта, както и на фирмата, собственик на отпадъка, да участват в заседанието с информация.

Всъщност правомощията на Общинския съвет, а и на общинската администрация, по казуса са по-скоро декларативни. И освен да настояват органите, които могат да контролират, да си свършат работата, няма какво друго да направят. Имотът е частен, разрешителните се издават от РИОСВ и в правомощията на Инспекцията е да контролира количества и начин на съхранение. Общественото мнение вече беше предизвикано от поредица медийни публикации и общо взето Общината и Общинският съвет вървят след събитията. Общинската администрация направи запитване до РИОСВ, след като случаят плъзна из социалните медии, а Общинският съвет ще заседава, след като Инспекцията вече даде своя отговор.

Друг е въпросът дали медийните публикации и реакцията на съветниците са предизвикани от истинска загриженост за гражданите или зад тази активност се крият други интереси.

Фактологията накратко. Имотът в района на т.нар. Батарея е на софийското дружество „Еко сорт“. Преди близо десетина години там се направи сепарираща инсталация, която трябваше да се ползва за разделяне на общинския боклук. Но междувременно стана готово регионалното депо в Шереметя и разделянето на отпадъците се прави там. „Еко сорт“ е отдал имота под наем на „Мегапорт“ – Велико Търново. Търновското дружество е сред най-големите производители на полемерни опаковки и материали и ползва като суровина отпадъци от найлон и пластмаса, които впоследствие рециклира. За нуждите на производството си внася отпадъци от Германия, които се складират в базата край Горна Оряховица.

Фирмата има разрешителни от Министерството на околната среда. Въпросът, който се повдига от протестиращите, е, дали разрешените количества не са надхвърлени в пъти и дали отпадъците са опаковани и съхранявани правилно.

Това добре, но в публикациите има голямо преиграване и остават съмнения за манипулация. Най-малкото излишно бе създадена истерия, че някой трови горнооряховчани, складирайки пластмасови отпадъци от Германия. Само до преди няколко години на десет метра от Батареята си беше общинското сметище. За него никой не се сещаше, че трови. А сега изведнъж се оказа, че това било на метри от жилищни сгради и било много опасно.

Съмненията в целите на протестиращите, разбира се, не означават, че не трябва да се контролира площадката, наета от „Мегапорт“ и начина на съхранение на отпадъците. След предизвиканата проверка РИОСВ излезе с позиция, че няма нарушения нито относно количеството, нито в начина на складиране. Според това становище в момента има 2480 тона отпадъци, а разрешителното е за 7500 тона. Не са установени бали с нарушена цялост и разпилени отпадъци.

Според някои общински съветници обаче Инспекцията брани собствените си пропуски с това становище и е необходима по-задълбочена проверка. Само че обществото ни е стигнали до такова тотално съмнение и дори отхвърляне на всички авторитети, че който и да направи експертна оценка, тя вероятно няма да бъде приета от хората, съмняващи се във всичко. Но пък не може да се блокира всеки бизнес, само защото някой размахва екологичната тояга и реве „Тровят ни“. Интересно е дали съветниците ще изберат да трупат точки пред по-гласовитите в социалните мрежи или ще обсъдят трезво една ситуация, в която може и да има проблем, но може и да няма.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Общински съвет Горна Оряховица отпадъци
Последни
Седмицата
Анкета