Понеделник, 27 Фев 2023
            
Горна Оряховица Други

Седмица на предприемачеството проведоха в ПГЛПИ „Атанас Буров“ в Горна Оряховица

  28.11.2022 12:33
Седмица на предприемачеството проведоха в ПГЛПИ „Атанас Буров“ в Горна Оряховица

Седмица на предприемачеството бе проведена между 14 и 21 ноември в ПГЛПИ „Атанас Буров“ в Горна Оряховица. Ежегодната международна инициатива и тази година вдъхнови учениците от гимназията, а айтмотивът на поредното издание беше „Предприемачество и кръгова икономика“.

Традиционно учениците се състезаваха в инициативата „Иновационен лагер“,  като конкретният казус за разрешаване беше „Храната на бъдещето в нашия град“. Трябваше да се предложат решения за пълноценно произвеждане и усвояване на храната, да се намалят отпадъците от нея. Най-интересните решения на отборите касаеха създаването на „умни“ контейнери за отпадъци, които да генерират равностойни на изхвърлените отпадъци касови бележки за отстъпки в партниращи магазини. След това събраните отпадъци да се рециклират до биотор. Друго интригуващо решение на отборите касаеше биоресторант, чиито остатъци от храна да се препращат към социални заведения и приюти за животни. Учениците бяха много мотивирани от поставената задача и показаха възможностите си за нестандартно и креативно мислене.  
За пръв път в ПГЛПИ „АТАНАС БУРОВ“ се проведе и открит урок-дебат на тема „За и против собствения бизнес“. Сформираните два екипа изложиха аргументите си в подкрепа или отхвърляне на възможността да създадат собствен бизнес, предимствата и недостатъците да си предприемач. Разгорещеният спор въвлече и публиката, присъстваща на дебата. Изложените аргументи се обсъждаха дълго след приключването му. Всички участници стигнаха до извода, че за бизнеса няма готова рецепта.

Всички ученици в инициативите получиха сертификати за участие, а отличилите се - и награди от гимназията.


Ключови думи
ПГЛПИ Седмица на предприемачеството
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати