Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

Празник на плодородието събра градинари и техни потомци в Поликраище

  17.09.2022 12:19
Празник на плодородието събра градинари и техни потомци в Поликраище

Плодовете на труда си с богатството на фолклора ни събраха на едно място днес в Поликраище. В горнооряховското село провеждат Празник на плодородието. Под мотото ``Ден година храни``, празникът популяризира българските традиции в зеленчукопроизводството и градинарството в съчетание с народните песни и танци.

По инициатива на Народно читалище ``Развитие 1884``, за пръв път празникът е проведен през 2007 г. Екипът на читалището, подкрепен от Община Горна Оряховица и Кметство Поликраище, успя да го съхрани дори в трудните години на пандемията. Тогава, макар и онлайн, Празникът на плодородието продължи да разказва и дообогатява историята на местните градинари, учили цяла Европа на отглеждането на зеленчуци. 

Този празник вълнува, не спирайте да пазите българското, обърна се днес към организатори, участници и гости кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Все така да обичаме и да се грижим за земята, пожела и кметът на Поликраище Марин Тодоранов.

11 групи и индивидуални изпълнители, сред които и от област Габрово, зададоха настроението за празника. Акцент в него бе изложение на зърно, семена, мед, пчелни продукти и други на зърнопроизводители и зеленчукопроизводители. На щандовете имаше и сладкарски изделия, също представени по атрактивен начин, както и изложба на обреден хляб под надслов „Хлябът в празничния календар на българина“.

И докато течеше веселбата, в огромен казан, под зоркото око на Тодор Кушев,  къкреше градинарска чорба. В казана се варяха карфиол, моркови, целина, картофи, зелен боб, чушки, домати... Докато чакаха да стане готова, готвачите припомниха, че тайната на хубавата чорба се крие в това да е гореща, да е люта и да има кой да я хвали.


Ключови думи
Празник на плодородието Поликраище
Последни
Седмицата
Анкета