Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Вандали поругаха гробове в двора на църквата в Калтинец, изчезна паметникът на въздушния ас Петър Бочев

  31.07.2021 13:07
Вандали поругаха гробове в двора на църквата в Калтинец, изчезна паметникът на въздушния ас Петър Бочев

Вандали поругаха гробовете в двора на църквата в Калтинец. Сред тях е и гробното място на въздушния ас Петър Бочев. Плочата на пилота първо е била счупена, а впоследствие изчезна.

Хлапета от квартала се събират в двора на църквата и се забавляват с хвърляне на камъни и трошене. Неведнъж е идвала и полиция, след като строшиха паметниците не са се появявали скоро, но докато не се загради, няма да има оправия, споделят съседи.

Опитваме се с хората от Църковното настоятелство да поддържаме храма, доколкото можем, но с младежите не успяхме да излезем на глава. Първо аз им правих забележки, после се обърнах за помощ към органите на реда. Те обаче съвсем се озлобиха и почнаха да чупят снимките на паметниците, след това повредиха самолета, който беше на паметната плоча на Бочев, а преди няколко седмици и целият паметник изчезна. Помислих, че Съюзът на запасните офицери го е прибрал. Но и те разбраха от мен, че го няма, разказа отец Созонт, който служи в храма.

Паметникът на гроба на Петър Бочев, загинал едва 25-годишен в боевете над Куманово през 1944 г., беше поставен през 2018 г. от Съюза на сержантите и офицерите от запаса. Идеята тръгна от Почетния гражданин Михаил Михайлов, който пък се сетил за героя от очерк на друг местен краевед Никола Чолаков.

Младежката агресия не за първи път се излива върху гробове в Горнооряховско. Преди няколко години бяха поругани стари гробове в Първомайци и случаят стигна дори до съд. В сегашния случай паметниците не са много и вероятно ще бъдат възстановени. Но никакви гаранции няма, че ще оцелеят дълго време. В момента събираме средства, за да направим ограда на храма. Църквата е уникална и заслужава по-добра съдба. Опитваме се с хората от настоятелството да я опазим, но сами разбирате, че силите на свещеника и още няколко души не са достатъчни, за да я поддържат. Ще се радваме на всякаква помощ, казва отец Созонт.


Ключови думи
Петър Бочев Калтинец поругани гробове
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати