Вторник, 11 Oct 2022
            
Общество

СОСЗР в Горна Оряховица предлага поставянето на паметна плоча на летеца Петър Бочев

  22.07.2020 13:56
СОСЗР в Горна Оряховица предлага поставянето на паметна плоча на летеца Петър Бочев

В Алеята на българския воин да бъде поставена паметна плоча на летеца Петър Бочев предлага Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Горна Оряховица. С идеята днес председателят му подп. о. р. Цветан Цветков запозна председателя на Общинския съвет Димитър Николов. Пред Николов подп. Цветков разказа за вече реализирани от Съюза инициативи и сподели за такива, които Съюзът обмисля.
Истинско удоволствие е да общуваш с достойни, отговорни и изрядни хора като членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Горна Оряховица. Предложението за поставянето на паметна плоча е по повод 100 г. от рождението на Бочев и е внесено в Общинския съвет. Запасните офицери поемат разходите по изработването на плочата, като размерите й ще бъдат съобразени с размерите на останалите в алеята, коментира Димитър Николов.
Петър Бочев е роден на 19 ноември 1920 г. в Крушето. Дипломира се като първенец в Търновската мъжка гимназия, след което завършва 61-ви випуск на Военното на Негово величество училище. През 1942 г. получава първото си офицерско звание  - подпоручик, като с най-добрите летци продължава подготовката си в Германия. След завършването изкарва курсове за висш пилотаж в Долна Митрополия и Карлово.  Първото му назначение е в III изтребителен отряд. На него принадлежи първата въздушна победа над „B 24 Liberator“ – на 1 август 1943 г. Петър Бочев успява да свали един от американските бомбардировачи, завръщащи се от нефтените рафинерии край Плоещ. За този успех получава орден „За храброст“, връчен му лично от цар Борис III.
На 23 ноември 1943 г. над 50 американски бомбардировачи и над 30 изтребители се отправят към София. Поради гъстата облачност американското командване променя плана и решава да  се бомбардира близкия Перник. Срещу тях се изправят 10 български летци, сред които и Петър Бочев.
Стреснати от това, че Бочев успява да атакува вертикално отдолу нагоре лидера на формацията, американските екипажи се освобождават от бомбите още преди да стигнат Перник и отстъпват. Ранен и с пробита кабина, Бочев се приземява аварийно и губи съзнание. Жителите на Перник, наблюдавали битката, го обявяват за спасител на града.
Възстановяването на Петър Бочев продължава няколко месеца. Царица Йоанна му предлага дипломатическа кариера в Швейцария, но Бочев избира да продължава да лети. Загива на 5 октомври 1944 г.
Макар и ненавършил 24 г., Петър Бочев остава в историята като втория по резултатност ас в Българските военно-въздушни сили за всички времена. Погребан е с почести в Горна Оряховица, а на 24 декември 1944 г. посмъртно е произведен в чин поручик.
Членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Горна Оряховица са убедени, че съхраняването на историческата памет е отправна точка за формиране на ценности, на нов тип гражданско възпитание. Напълно съм съгласен с тях. За пореден път се убедих и че може да се разчита на Съюза, в тази връзка обсъдихме възможностите за бъдещи инициативи, каза още Димитър Николов. 


Ключови думи
Петър Бочев подп. Цветан Цветков СОСЗР
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати