Неделя, 02 Oct 2022
            
Велико Търново Култура

Дъжд и слънце се редуваха, но не смутиха децата, гости на книжно парти във Велико Търново

  04.07.2021 17:22
Дъжд и слънце се редуваха, но не смутиха децата, гости на книжно парти във Велико Търново

Детско книжно парти организира за великотърновските деца издателство "Атеа" съвместно с Община Велико Търново. Проявата е от афиша на проект Арт лято и се състоя вчера на сцената до Художествената галерия.

Дъжд и слънце се редуваха на детския купон, но това не уплаши най-мотивираните деца и родители да научат повече за пътя на детската книжка от написването й до лавиците в книжарницата и да отговорят на десетки въпроси от викторината с награди. Гост на книжното парти бе писателят Асен Сираков, който разказа на малчуганите с какво книгите са различни от лаптопите и таблетите и защо е важно да четат, представи най-новата си четирилогия за семейно четене "Четвъртото неизвестно".

"Сега има много телефони, лаптопи, таблети, а книжката е нещо друго - тя се отваря, разглежда, после започва да се чете, някои прескачат, после се връщат обратно на текста... Но това може да се направи само с книжка, защото само с нея човек може да бъде насаме със себе си: да си мисли, да си представя, да съпреживява, да се противопоставя. Когато прелистваш текст, е различно, това е уникалното, което дава книжката. Ако аз искам нещо да ви кажа, няма всеки път да ме викате с микрофона. Аз ще го напиша на хартия, пък вие ще го прочетете. Аз ще го напиша по някакъв начин, а вие ще го прочетете по свой начин. Иначе вие ще ми задавате някакви въпроси, вие ще ми отговаряте на тях и после всички ще забравим какво се е случило! Докато книжката ще остане, можем после да я отворим и пак да я прочетем!", се обърна към малчуганите той.

"Надявам се, че това което написах по време на пандемията - тези четири книжки, ще ви харесат, те са за всички възрасти - на всеки, който ги прочете, ще му бъде интересно. Илюстрирани са от различни художници - Капка Кънева, Виктор Паунов, Явора Паунова, като освен цветни, има и книжка цялата с чернобели илюстрации, разказа още Сираков и обясни принципа, по който са създадени четирите творби. Децата научиха и от издателя Делян Илиев как книжката стига до лавиците в книжарницата. Малчуганите отговаряха с готовност на десетките въпроси от викторината за животни, като показаха знания за зайчетата, мечките, таралежите, къртиците, котките и др., и героите от вълшебни приказки - принцеси, принцове, вещици.

Ентусиазмът на деца и родители не угасна и след дъжда от поредния облак и те останаха да отговарят на въпросите, отворили чадъри. Позналите верните отговори получиха за награди книжки, пъзели, слушалки за устройства, фенерчета и др. Накрая деца и родители си избраха от щанда детски книжки и новата четирилогия на Асен Сираков и получиха от писателя автографи.


Ключови думи
Асен Сираков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати