Неделя, 01 Авг 2021
            
Велико Търново Светски

Асен Сираков представи във Велико Търново книгата си „Във виното е истината ”

  04.07.2021 08:36
Асен Сираков представи във Велико Търново книгата си „Във виното е истината ”

Премиера на книгата "Във виното е истината" на Асен Сираков се състоя във Велико Търново. Луксозната книжка, джобен формат, излезе от печат от издателство "Атеа" през пролетта на м. г. , но заради пандемията първата присъствена премиера се случи преди ден в старата столица. Премиерата бе съчетана с консумация на вина от местни изби във Винения дегустационен център на Самоводската чаршия. Символичен домакин на събитието бе Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите, на Регионалната лозаро-винарска камара - Мизия и производствен директор на „Ловико Лозари".

Стоянов поздрави гостите на проявата и подчерта, че трябва доста да се работи за развиване на винената култура у нас, а подобни събития са стъпка към популяризирането на местното винопроизводство и местните брандове.

"Лично мое мнение е, като дългогодишен консуматор и почитател на виното, че много от нашите български вина са с отлични качества и съперничат на световни марки. От издателството сме убедени, че когато обединим усилия с производителите на вино с това наше стойностно издание, популяризирането на родните вина ще стане по-ефективно!", заяви и издателят Делян Илиев.

Асен Сираков припомни, че през годините по различни причини някои от типично българските сортове са били съсипвани или отглеждани локално като мавруда, гъмзата и др., а всъщност имаме вековни традиции в пиенето на вино. "Ние сме народ, който традицонно е свикнал да пие вино! И тук не става въпрос за салакиевското и парушевско вино на Хаджи Генчо и на Бай Либен, става въпрос за това, че ние сме в състояние да произвеждаме вина от изключително качество и в този смисъл сме също средиземноморска държава! Така че наред с Испания, Южна Франция, Италия, части от Гърция, и България е в тази група, където, когато се говори за вино, е само това!

Тази книга не съм я измислил аз, тя е селекция, това е едно популярно четиво, което да накара хората да си спомнят, да си възродят вкуса към виното, да възродят желанието си да пият вино, защото по-големи дарове от меда и гроздето на този свят няма, те са най-големият Божи дар!", сподели още авторът. "Затова тази книга съдържа всичко и сентенции, и шеги, и полезни съвети- как се пие вино, какво се прави и какво не се прави, включително и желанието на всеки българин сам да си направи - има някои полезни съвети в това отношение, защо не - ако някой иска да се опита да направи, да си направи! Има добри съвети как да се поддържат съдовете чисти, какво да се прави с бъчви, как да се премахва мухъл... И за самото вино - как се консумира, най- общо: популяризаторска книжка, която няма претенции да отговори на всички въпроси, а единствената й претенция е да се изгълта на един дъх заедно с чаша хубаво вино!".

Присъстващите на премиерата по свой вкус избраха от изданието, което се предлага в четири варианта на оформлението на корицата и получиха автограф от автора. А домакините почерпиха с Совиньон Блан, Розе, Гъмза и Мерло от местни винарски изби.


Ключови думи
Асен Сираков Във виното е истината