Вторник, 27 Сеп 2022
            
Светски

По-малко от четвърт от откритите басейни в областта са напълно готови за лятото

  26.06.2021 08:15
По-малко от четвърт от откритите басейни в областта са напълно готови за лятото

Отдавна трябваше да е време за басейн, но заради дъждовете, а и доста хладните дни, юни почти го отписахме за плажуване. И макар че повечето басейни отвориха в началото или първата десетдневка на месеца, те са пусти, а мераклиите да ги ползват се броят на пръсти, споделиха за в. „Кореспондент” някои от стопаните им. Но лятото тепърва ще ни мори с жеги и мисълта, че можем тогава да топнем разгорещените си тела в някой басейн, става все по-привлекателна.

РЗИ не издава разрешителни, но все пак въвеждането в експлоатация на басейна става след изпълнени предписания на инспекцията и добри лабораторни проби на водата. По данни на отдел „Държавен здравен контрол” в РЗИ – Велико Търново, към началото на седмицата едва 13 открити басейни в областта са напълно готови да посрещат посетители, т.е. отговарят на посочените по-горе изисквания. Ето кои можете да ползвате на този етап напълно безопасно: „Радио” (басейнът при бившия Радиотехникум във Велико Търново); двата басейна в м. Ловен парк – Полски Тръмбеш; в к-с „Чифликъ” – Леденик; двата басейна край Къпиновския манастир, басейна в килифаревската местност Киряково, в с. Драгижево; „Усоето” и „Савов” в Елена, „Болярски хан” - Лясковец, промишлена зона „Честово” и басейните в „Парк хотел Асеневци” – Велико Търново и хотел „Загорие” в Арбанаси.

Всички останали, които знаете или се сещате, са в процес на изпълнение на предписания, подлежат на лабораторен контрол и са в различна степен на готовност. И това не значи, че по-късно през сезона няма да бъдат напълно редовни. Но ако ги ползвате още тези дни, при подходящо време, възможно е да не се заразите и да си изкарате много приятно, но все пак то става на ваша отговорност.

В областта има общо 61 открити и 22 закрити басейни

Най-много са в общините Велико Търново – 22 и в Елена – 18. Не функционират и са закрити като обекти тези в Университета и Интерхотела. Няма да можете да се къпете и в басейна в с. Плаково, защото за 2021 г. собствениците са обявили, че прекратяват дейността си. Голяма част от тези басейни – открити или закрити, се намират в хотели и хотелски комплекси, къщи за гости и ваканционни селища. Закритите действат целогодишно, но заради ковид кризата много от хотелите така и не работиха миналата година, затова през тази ще се стремят да наваксат. За тях също важат предписания и задължителни проби на водата, но за откритите санитарната инспекция изисква къде-къде по-старателна подготовка и изпълнение на хигиенни и противоепидемични мерки преди въвеждане в експлоатация. Последните инструкции на здравното министерство са от месец май т.г. и те задължават собствениците или стопаните на басейните да осигурят нужната организация за избягване на струпване на хора, достатъчна дистанция между шезлонгите, дезинфекция на шезлонги и чадъри след всеки посетител, дезинфекция на санитарните помещения и съблекалните на всеки час и т.н. Впрочем, що се отнася до дистанцията, тя беше отрепетирана още миналата година, като броят на шезлонгите беше редуциран с 30, че и повече процента. Но най-важни си остават добрите проби на водата.

Цените поддържат нивото от 2019 г.

Така например цената за посетител над 10 години на басейн „Радио” е 8 лв., като в нея е включено ползването на шезлонг и чадър. Традиционно собствениците добавят като бонус минерална вода. За децата до 3 години посещението е безплатно, а за тези между 3 и 10 години родителите плащат 6 лв. Басейнът работи от 9 до 19 часа без почивен ден. За да спазят противоепидемичните мерки, шезлонгите са намалени с 30%, осигурено е повече място и на двете тераси, които са с площ от по 200 кв. метра.

Отворен от 10 юни за външни посетители е и басейнът в „Парк хотел Асеневци” – Велико Търново. Цената за възрастни от понеделник до петък е 12 лв., а през почивните дни – 15 лв. Децата до 5 години ползват басейна безплатно, но задължително с придружител. Закритият/открит басейн в „Парк хотел Арбанаси”, който също попада в графата „редовни”, посреща външни възрастни посетители срещу 10 лв. За деца до 3 години е безплатно, а за малчуганите от 3 до 12 г. цената е 6 лв.

Дали тези цени отговарят на джоба ни, всеки преценява според бюджета, с който разполага. Но дали в басейна, край морето или реката, остава да си пожелаем едно безгрижно лято и да успеем да се насладим на всички радости, които то ни предлага. След тревогите миналата година, всички имаме нужда от това.

Ана Райковска


Ключови думи
басейни област Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати