Неделя, 14 Мар 2021
            
Други

Градски оазиси борят жегата за закъснелите отпускари

  27.07.2019 14:10
Градски оазиси борят жегата за закъснелите отпускари

Лято е, бетонът е нагорещен, работният ден е дълъг и досаден, а шефът не дава отпуска. Почивката се очертава едва в края на август. Позната картина за много трудещи се във Велико Търново. Спасението е в басейните, наричани от мнозина градски оазиси за борба с жегата.

И това лято, също като предишното, малко пообърка сезона с постоянните си валежи, но напоследък времето е стабилно и всички басейни в града и района са отворени за посетители. Във Велико Търново има цели два, след като преди няколко години старата столица беше останала без нито едно място за разхлаждане през горещините. Това са басейните на Радиотехникума и в Парк-хотел „Асеневци“. Първият е по-удобен за жителите на най-големите квартали „Бузлуджа“ и „Кольо Фичето“, а вторият е по-спокоен и се намира сред природата. Цените са еднакви - 8 лв. през седмицата, като в този на Радиотехникума ти дават и безплатна вода. Там работи и бар с народни цени, който предлага скара и пържена цаца. В „Асеневци“ през уикенда цената се променя и става 10 лв., а места се намират доста по-трудно, особено по обедно време.

Много от жителите на Велико Търново обаче предпочитат да се топнат във водите на басейните в околността. А възможностите са доста. Един от вариантите е в Килифарево. Там цените са между 5 и 8 лв., в зависимост от деня на посещение.

Доста предпочитан в последно време е басейнът до Къпиновския манастир. Макар и отдалечен от старата столица, водният оазис там е харесван заради чистата вода и красивата природа. Цената му е 8 лв.

Сред най-посещаваните басейни в района е и „Светицата” в Лясковец. Входът и там е 8 лв., като вечер пада наполовина, а барът предлага напитки и скара.

Други варианти в околността са басейните в Арбанаси, този в Леденик и, разбира се, басейнът на Еленското ханче, който обаче е доста далеч от старата столица. Едва 4 лв. е входът на басейна в близост до Дряновския манастир, а десетки великотърновци все още предпочитат да посещават „Бряста“ на главния път за Габрово.

Най-хубав за плувците е басейнът в Полски Тръмбеш, за който се ползва и естествена минерална вода. Той е с олимпийски размери, но става за плуване само през седмицата. През уикендите хората са толкова много, че за плуване няма място.

Всъщност в разгара на лятото и басейните стават по-слабо посещавани, тъй като повечето хора се изнасят към морето, пък било то по Черноморието или в южните ни съседки. Затова истинската битка за свободни места беше през юни, когато отпускарският сезон още не беше започнал. Не е изключено към края на август и част от басейните да понамалят цените си за вход, което ще даде глътка въздух за хората, които са принудени да се спотайват между нагорещения бетон в града.

А неотдавна от РЗИ направиха и проверки на откритите басейни в областта. Резултатите от лабораторния контрол на водите показват, че от всичките 57 обекта към 02.07.2019 г. само 35 отговарят на изискванията през настоящия летен сезон. Останалите 22 обекта са в процес на подготовка.

В Публичния регистър на обектите с обществено предназначение, контролирани от РЗИ – Велико Търново, са регистрирани 78 плувни басейна, от които 57 открити и 21 закрити. Във връзка с настъпването активния летен сезон, през месец  юни 2019 г. служители на отдел „Държавен здравен контрол“ в дирекция „Обществено здраве“  са връчили предписание на 57 фирми, експлоатиращи открити плувни басейни на територията на областта. Предписанието включва както мерки, свързани с осигуряването на хигиенен и противоепидемичен режим в обектите, така и относно контрола върху качествата на водата в басейните, а именно:  привеждане в изправност на инсталациите, ремонт на съблекални, душови помещения и санитарни възли, осигуряване на достатъчно на брой съдове за събиране на твърдите отпадъци; снабдяване с необходимото количество биоциди за извършване на профилактични дезинфекции, както и за обеззаразяване на водата в басейна.

Най-важните изисквания на здравната инспекция при експлоатацията на басейните са водата да се сменя всяка седмица, ако към басейна няма пречиствателни съоръжения или същите са неизправни, както и санитарните възли, съблекалните и душовите помещения да се почистват и дезинфекцират минимум два пъти дневно.

Същите изисквания се прилагат към басейни, част от зони за отдих и рекреация (в хотели, ваканционни селища и пр.), използвани за къпане от гостите им, които следва да бъдат включени в публичния регистър на обектите с обществено предназначение, контролирани от РЗИ – Велико Търново.

 


Ключови думи
басейни оазис жеги
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати