Вторник, 31 Авг 2021
            
Павликени Спорт

Павликенският шахматист Пресиан Йорданов с отлично представяне и златен медал от купа „Маринополци VI”

  26.05.2021 09:18
Павликенският шахматист Пресиан Йорданов с отлично представяне и златен медал от купа „Маринополци VI”

Ученикът на ОУ „Климент Охридски” Пресиан Йорданов се представи отлично на провелия се в събота международен шахматен турнир „Маринополци VI”, постигайки 4 точки от 9 възможни в лютата битка с опитните 82-ма шахматисти от цяла България. Този добър резултат му осигури златния медал в категорията на най-добре представило се дете от Павликени, изпреварвайки на точка немалката конкуренция. Сребърен медал в същата категория взе Мартин Кирев от ОУ „Бачо Киро”, а с бронз се окичи Боян Найденов, отново от ОУ „Бачо Киро”.

Пресиан тренира активно последните месеци. През април взе участие в Държавното индивидуално първенство за ученици, провело се в Казанлък, а преди две седмици представи града си в традиционния турнир „Слънцата на Трявна“.

Въпреки невъзможността тази година да провеждат тренировки в неговото училище, треньорите на ШК „Маринополци” и ШК „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов споделят, че желанието му да играе шах е надделяло и са преминали в онлайн формат, който според тях не е оптималният вариант за развитието на едно дете, но е начин за справяне със ситуацията.

„Шахматът е може би единственият спорт, който може да бъде практикуван онлайн, и в това отношение сме, така да се каже, привилегировани пред останалите спортове. Ние обаче много силно вярваме в необходимостта от социален контакт при подрастващите и живите тренировки ни липсваха безкрайно много”, споделят Цвета и Даян.

Освен да посещава груповите тренировки в интернет пространството, малкият шахматист се занимава и индивидуално с международната майсторка за жени Цвета Галунова, както и изпълнява самостоятелни задачи под нейно ръководство. Усилията, които е вложил, вече дават и резултат, след като Пресиан показа много силна игра сред жестоката конкуренция на международния турнир „Маринополци VI”, където в един турнир децата се състезаваха заедно с големите, опитни и професионални шахматисти.

„Веднага след турнира разгледахме партиите, които той старателно си записваше по време на състезанието, за да открием грешките в играта му и, докато още са пресни, да ги обсъдим и изчистим. Останах впечатлена от темповете на развитието му, искрено се надявам да продължи да се бори и труди с все същия хъс. Направи ли го, вярвам, че още по-големи успехи тепърва предстоят”, споделя ммж Цвета Галунова.

Тренировките по шахмат в община Павликени стартираха през 2016 г. и от тогава не са прекъсвали. Дори във времето, когато всичко бе затворено, павликенските деца имаха възможност да се срещат със своите треньори в специална онлайн платформа. През лятото със съдействието на Община Павликени и МКБППМН е планирана и нова начинаеща група, която ще бъде безплатна за децата, които искат да се посвещават в древната игра.


Ключови думи
Пресиан Йорданов шахмат Цвета Галунова Даян Нинов Маринополци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати