Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Култура

Художничката Мариета Кулова дебютира в родна Горна Оряховица с изложба на шаржове

  14.05.2021 16:34
Художничката Мариета Кулова дебютира в родна Горна Оряховица с изложба на шаржове

Тема с намигване и с много усмивки е избрала Мариета Кулова, за да направи първата си самостоятелна изложба в родния си град. В понеделник, 17 май, от 17:30 часа в Художествена галерия „Недялко Каранешев” се открива изложбата „Шаржове”, в която тя ще покаже част от нещата, направени от 2015 г. насам. Идеята за изложбата е на уредника на Галерията Деница Александрова, а експозицията се осъществява и благодарение на отзивчивостта на част от притежателите на шаржовете на Мариета, които са ги предоставили за изложбата. Така че публиката ще види голяма част от нещата в оригинал, а само тези, които са далече, ще са копия.

Мариета Кулова е дъщеря на една горнооряховска легенда в областта на изобразителното изкуство. Христо Кулов запалва искрата в дъщеря си и дава първите уроци. Някои дори несъзнателно, докато момиченцето се върти из ателието на прочутия си баща. През 1986 г. Мариета завършва със специалност „Графика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” в класа на проф. Никола Хаджитанев и проф. Христо Цацинов. После животът се случва така, че рисуването остава повече хоби, но завинаги страст. Другата страст са влаковете, тъй като Мариета започва като художник в БДЖ, но впоследствие става част от основния състав на железницата. Никога обаче не е спирала да рисува и има зад гърба си много участия в съвместни изложби. Има и няколко самостоятелни – в София, Велико Търново и др. За първи път обаче прави самостоятелно представяне в родния си град.

Шаржът е като попмузиката в областта на музиката. Желанието да доставиш радост е основният мотив на хората, които поръчват шаржове. Изглежда лековато на пръв поглед, като оперетата в сравнение с операта, но си иска своето майсторство. Аз започнах на шега, но ме увлече и превзе. Работя и по други неща, но все повече внимание отделям на това увлечение, споделя Мариета Кулова.

Първата й поръчка била от сина й, който трябвало за един ден да намери оригинален подарък за свой приятел. След това първо близки и познати започнали да искат и те, а накрая поръчки завалели отвсякъде. За тези 5-6 години Мариета е направила над 300 шаржа. И част от тях ще бъдат показани в Галерия „Недялко Каранешев”.

Шаржът не е карикатура, уточнява художничката. Идеята е да се улови и пресъздаде нещо хубаво, което ще зарадва получаващия подаръка. Защото в повечето случаи шаржове се поръчват за подарък, най-вече на хора, които си имат всичко и за да подарят нещо нетрадиционно и интересно, близките им търсят помощта на Кулова. Случвало се е дори човек да поръча шарж сам за себе си. Просто защото е харесал нещо, направено от художничката.

Когато познавам човека, мога и сама да преценя какво да извлека като акцент. В другите случаи правя цяло интервю за интересите му. Научила съм много за професиите, защото ми се налага да проучвам какво е характерното за всеки занаят, когато подаръка е от колеги. Почти винаги завъртам някакъв сюжет, понякога става поредица като комикс. Когато се направи със сърце, с усет и с майсторство, разбира се, винаги става сполучливо. Целта е да донесеш радост, използвайки закачка, приятелско намигване и показвайки любов, споделя творческия процес по шаржовете Мариета. Част от героите на шаржовете й са от Горна Оряховица и региона. Но посетителите на изложбата ще открият и доста известни лица, познати ни от телевизионния екран и новините.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Мариета Кулова шарж Художествена галерия "Недялко Каранешев"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати