Петък, 07 Oct 2022
            
Култура

В изложба Мариета Кулова представя аристократизма на човешкия дух

  19.08.2018 22:38
В изложба Мариета Кулова представя аристократизма на човешкия дух

Със своите специфични изразни средства изкуството за мен е израз на аристократизма на човешкия дух. Темите, които ме вълнуват, са мечтите и страстите човешки, природата в различните й състояния. Вдъхновение и сюжет за една картина може да се намери във всичко. В рисуването водеща е мисълта и чувството на автора, отношението му околния свят. Умението да споделиш емоцията и идеята в образ.
Откровението е на горнооряховската художничка Мариета Кулова, която на 23 август открива поредната си изложба. Този път Кулова ще представи творбите си в The Gallery във Велико Търново. Официалното откриване е на 23 август в 19 ч., като изложбата, именувана „Извън формат-а“, ще остане на място до 25 август. При вход свободен тя може да бъде посещавана в часовете между 12 ч. и 20 ч. в посочените дни.
През 1987 г. се дипломирах във ВТУ „Св. св.Кирил и Методий“ във Факултета по изобразително изкуство - специалност “Графика”, в класа на професор Никола Хаджитанев, c втора специалност „Естетика на изобразителното изкуство“. Страстта да рисувам и любовта към изобразителното изкуство наследих от баща си, художника Христо Кулов. За него нямаше ден в живота, в който да не е рисувал, и тази отдаденост и любов към духовното е примерът, който ме е възпитал. Подкрепата му винаги е била от изключително значение за мен, представя себе си Мариета Кулова.
„Извън формат-а” изразява желанието ми да експериментирам, да смесвам техники, да приемам нови предизвикателства. Работя в различни жанрове - пейзажи, натюрморти, портрети и композиции в графичните техники, акварел, маслена живопис. Любима техника в последните години за мен е смесената техника туш и пастел, както и пастелните ескизи. Преминах през предизвикателството на бодиарта. През пролетта на 2018 г. се заех с ново предивикателство – серия стенописи. Работя по корицата и илюстрациите на една детска поетична стихосбирка.
В последната година особено време отделям на един любим мой жанр - шаржа. Голяма част от моите работи се намира в частни колекции в страната и чужбина, казва още тя.
Най-хубавите картини си остават все още ненарисуваните – тези Извън формат-а. А водеща си остава емоционалната страна на нещата, признава Мариета Кулова.
Поредната ми изложба е израз на желанието да показвам работите си във всякакви форми, защото творбата придобива живот, когато се сподели с хората. Наскоро силно впечатление ми направи един точен израз на Арон Зискинд: „Изкуството не е състезание, при което някой стига до някъде преди някого… Изкуството е сънят на едно цвете, допълва художничката малко преди откриването на изложбата.


Ключови думи
Мариета Кулова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати