Понеделник, 16 Авг 2021
            
Горна Оряховица Култура

Герои от шаржовете на Мариета Кулова се събраха за нейната първа изложба в Горна Оряховица

  17.05.2021 20:35
Герои от шаржовете на Мариета Кулова се събраха за нейната първа изложба в Горна Оряховица

Приятели, близки, хора, изкушени от изкуството и много герои от самите картини се събраха в Художествена галерия „Недялко Каранешев” тази вечер за първата самостоятелна изложба на Мариета Кулова в родния й град. Художничката, която е дъщеря на един от най-самобитните горнооряховски художници - Христо Кулов, има многобройни изяви със „сериозната” част от творчеството си като живописец и график. Има и редица самостоятелни изложби в София, Велико Търново, Трявна и др. Показвала е творби и в Горна Оряховица, но за първи път прави самостоятелна експозиция в родния си град. И като за начало избира най-новото си увлечение – шаржа.

Всъщност заслугата за изложбата до голяма степен е на уредника на Галерията Деница Александрова, която въведе гостите на изложбата в света на автора и на интересното изкуство с намигване, каквото е шаржът. След като прекарахме последните дни в подреждането на изложбата, сега разпознавам част от гостите само по очите им над маските, толкова живи са очите на героите в шаржовете на Мариета, сподели Деница Александрова.

Наистина много от експонатите в изложбата са предоставени от техните собственици. И немалко от тях дойдоха, за да застанат до своето друго аз – до образа, в който ги виждат хората, които ги обичат и художничката, която разказва за човека само с няколко щрихи.

Подредбата на изложбата също е с намигване. Яркоцветни щипки сякаш крепят някои от експонатите. Не, те не ги крепят наистина, но са спомен за началото и за човека, който е насочил Мариета към изкуството. Като съвсем малко хлапе тя се въртяла в ателието на баща си и се раздавала над белия лист с боите. В един момент Христо Кулов подбрал няколко от нейните произведения и ги накачил по простира с щипки за пране. Това всъщност била първата самостоятелна изложба на бъдещата художничка.

Поредица от по-нови спомени роди изложбата сред гостите, защото повечето шаржове са правени за подаръци на скъпи хора във важни за тях моменти. Щастлива съм да давам радост и да виждам радостта ви. Благодаря, че ми дадохте възможност да нарисувам толкова усмивки и да видя толкова усмихнати лица днес, каза Мариета Кулова, посрещайки своите гости.

За малко повече от 5 години тя прави близо 300 шаржа. Започва на шега, но си признава, че вече е превзета от този тип изкуство. В изложбата са представени 64 произведения – част от тях оригинали, други, които са отпътували надалече, са копия. Във всяко едно от тях има главен герой, сюжет, който понякога е доста многопластов, но в центъра на всяко платно са усмивките, щедри като радостта на Мариета Кулова от срещата със своите приятели и герои.


Ключови думи
Мариета Кулова изложба Художествена галерия "Недялко Каранешев"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати