Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Гласят Петропавловския събор за 26 и 27 юни

  05.05.2021 11:06
Гласят Петропавловския събор за 26 и 27 юни

Община Горна Оряховица е символичен домакин на тазгодишното издание на едно от най-големите фолклорни събития в Северна България – Петропавловския събор. Трите общини, които го организират на всеки две години – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, са избрали датите 26 и 27 юни за провеждането му тази година. Ще бъдат подготвени две сцени за съставите и индивидуалните изпълнители.

Първото издание на събора, наречен „Хоро се вие край манастира”, се провежда през 1993 г., когато общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец се обединиха, за да дадат сцена за изява на фолклорни колективи от всички етнографски области на България. Националният събор се провежда на всеки 2 години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел”, намиращ се над град Лясковец и има характер на всенародни игри и надпявания.
Повече от две десетилетия той заема значимо място в духовния живот на хората от региона. Хилядите участници и зрители, директните предавания на Българското национално радио, както и присъствието на най-добрите фолклорни специалисти от България , му определиха името на „Малката Копривщица”.
Националният Петропавловски събор на народното творчество се провежда под егидата на кметовете на Общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.
Петропавловският събор на народното творчество има запазен знак, присъстващ на флага и на всички рекламни материали.
Съборът е форум на международно сътрудничество и сцена , на която са се изявявали гост-изпълнители от Унгария, Гърция, Италия, Дания, Сърбия, Словакия, Черна гора, Полша, Грузия, Молдова, Румъния, Tурция и др.
Гостували са най-популярните народни изпълнители като Илия Аргиров, оркестър „Хоро“, Калинка Згурова, Христина Лютова, Любка Рондова, Иван Дяков, Николай Славеев, Росица Пейчева, Николина Чакардъкова и др.


Ключови думи
Петропавловски събор
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати