Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Президентът Румен Радев идва за откриването на Петропавловския събор

  17.06.2019 13:41
Президентът Румен Радев идва за откриването на Петропавловския събор

Президентът Румен Радев се очаква да пристигне за откриването на тазгодишния Петропавловски събор. Петдадесетото му издание ще се проведе на 22 и 23 юни на поляните край манастира „Св. св. Петър и Павел“ над Лясковец. Официалното откриване е насрочено за 11.30 ч.
С годините спечелил си определението Малката Копривщица, съборът се организира от Общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, които на ротационен принцип редуват символичното домакинство. Тази година е ред на Лясковец.
За Петропавловския събор ще пристигнат над 4000 изпълнители от страната и чужбина. Най-възрастни сред тях са 88-годишният Георги Цоков от Пчелище и 87-годишните Дара Манолова от с. Иваново, Мария Глушкова от Лясковец и Люба Арабаджиева от с. Русаля. Най-малките пък са 4-годишните Никол Стоянова от Драгижево, Христо Георгиев от Леденик и Николея Лазарска от Кукерска група на Макак, Шуменско. Поканени са и чуждестранни фолклорни групи от Сърбия, Латвия, Турция, Унгария и Грузия. Гостуващ изпълнител ще бъде Здравко Мандаджиев, заедно с танцово шоу „Кабири” на Боян Алексиев.
Проф. Елена Кутева ще е председател на журито, което ще оценява изпълнителите. Ще й помагат проф. Антон Андонов, ръководител на катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, акад. Крум Георгиев –етно-музиколог и фоклорист, д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей във Велико Търново и фолклористът и кмет на Свищов Генчо Генчев.
От 2015 г. съборът, който се провежда в навечерието на Петровден всяка нечетна година от 1993 г. насам, е с конкурсен характер и награден фонд. Наградите са парична в размер на 100 лева, диплом и плакет.  Връчват се и три специални парични награди на кметовете на трите общини, като всяка е с размер 200 лева, плакет и диплом.
Всички участници в Петропавловския събор на народното творчество ще получат грамоти за участие и сувенири със знака на събора. Програмата в двата дни започва от 08.30 часа.

Петропавловският събор е най-голямото фолклорно събитие в Северна България, а интересът към него не спира, припомниха днес кметовете на Лясковец д-р Ивелина Гецова и на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и директорът на Дирекция „Култура“ в Община Велико Търново Нелина Църова.


Ключови думи
Петропавловски събор
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати