Петък, 30 Сеп 2022
            
Други

Стягат тазгодишното издание на Петропавловския събор

  10.02.2019 00:47
Стягат тазгодишното издание на Петропавловския събор

На 22 и 23 юни 2019 г. ще се проведе ХV Национален Петропавловски събор на народното творчество. Съборът се провежда от 1993 г., като началото му поставиха Общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Националният събор се провежда всяка нечетна година в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. св. Петър и Павел”, намиращ се над град Лясковец и има характер на всенародни игри и надпявания. 
Повече от две десетилетия той заема значимо място в духовния живот на хората от региона. Хилядите участници /над 4000 всяко издание/ и многобройните зрители, директните предавания на Българското национално радио, както и присъствието на най-добрите фолклорни специалисти от България му определиха името Малката Копривщица.
Националният Петропавловски събор на народното творчество се провежда под егидата на кметовете на Общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Целта на събора е утвърждаване присъствието на фолклорното танцово, словесно и музикално-песенно богатство в съвременния живот; предоставяне възможност на многобройните колективи да получат обществено признание и да докажат, че и днес фолклорът е неизменена съкровищница на морални ценности, съхранени от предците; провеждането на събора в навечерието на храмовия празник на манастира цели да утвърди ролята на източноправославната църква в съвременния живот за приобщаване на българина към изконните християнски добродетели.
В Петропавловския събор участват любителски и професионални колективи и индивидуални изпълнители, представящи народното творчество в цялото му многообразие (автентичен, обработен, танцов и словесен фолклор). Организацията по събора и финансирането се осъществява по равно от трите общини. Разходите по транспорта и пребиваването са за сметка на участниците. Организаторите не осигуряват нощувки и резервация на хотели. На желаещите се предоставя информация за наличните хотелски бази.
Професионално жури определя лауреатите в отделните жанрове. Решението на журито се обявява публично след всеки състезателен ден и е окончателно. Наградите на лауреатите са парични в размер на 100 лв., диплом и плакет. Връчват се и специални парични награди на кметовете на трите общини, патрони на събора, в размер на 200 лв., плакет и диплом. Наградите се определят от журитетната комисия.
Всички участници в Петропавловския събор на народното творчество получават грамоти за участие. Заявки за участие се изпращат до 30 април на [email protected] или на пощенски адрес
Марияна Крумова
Община Лясковец
Дирекция „ИП,ХД”
пл. „Възраждане” 1
обл. Велико Търново
5140 гр. Лясковец
До 7 юни 2019 г. колективите ще получат указания и програмата за деня, в който участват. Получени след посочения краен срок заявки не се приемат. 


Ключови думи
Петропавловски събор
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати