Вторник, 29 Юни 2021
            
Избори 2021

Красимир Каракачанов: Българската армия се изправи на крака

  31.03.2021 13:07
Красимир Каракачанов: Българската армия се изправи на крака

След 4 години усилена работа мога да кажа, че за първи път след повече от 30 години на съкращения, Българската армия отново се изправя на крака.

Постигнахме баланс във въоръжението на всички видове въоръжени сили, закупува се техника и за ВВС, и за сухопътни и ВМС. Защитавам принципа да ремонтираме, модернизираме и поддържаме всичко, което може, в български заводи. Модернизирайки техниката в България, подпомагаме българската военна индустрия и парите остават в българската икономика, а не в чужди фирми, както е било досега.

Бойните способности и дооборудването на Българската армия бяха мой основен приоритет и сложихме край на съкращенията на хора и средства. Увеличихме с 48% заплатите в армията, като четири поредни години повишавахме доходите.

Армията започна да става привлекателна за младите хора. Това става чрез социална политика и образование. Над 200 апартамента и жилищни помещения и общежития за военнослужещи бяха основно ремонтирани. Кандидатите за място в армията бяха по-малко от 1 за една позиция, когато станах министър през 2017 г. Сега 4 човека се борят за едно място в армията в края на мандата ми.

През изминаващия мандат една от важните задачи беше превръщането на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново в най-голям военно-образователен център в България. Бяха направени важни промени в ръководството, отпуснати бяха средства за ремонт и обновяване на материалната база, увеличен е приемът и се подобряват условията за курсантите. След 17 години премахнахме една голяма несправедливост и възстановихме Военновъздушното училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

За пръв път в България беше въведен принципът на доброволната военна служба като средство за попълване на състава на въоръжените сили и резерва.

Осигурихме финансова помощ за ремонтирането и изграждането на общо 465 военни паметници в страната. Извършен беше ремонт и изграждане на български военни паметници в Унгария и Северна Македония.

Заплатата на българския войник за 4 години нарасна от 680 лв. до 1016 лева.

Ще продължа да работя за:

Продължаване и развиване на доброволната военна служба като средство за попълване на резерва на въоръжените сили и преодоляване на недокомплекта на ВС. Възстановяването на казармата е въпрос, който трябва да бъден обсъден от цялото общество и времето за това е настъпило.

Провеждането на целенасочена политика за насърчаване на българската отбранителна индустрия (включително държавните заводи) е решението за създаване на повече работни места и развитие на високотехнологични отбранителни способности на страната. Това в голяма степен ще даде възможност за запазване на разходите за отбрана на ниво не по-ниско от 2% от БВП до и след 2024 г.

Ще бъде продължена политиката за повишаване на заплатите в армията с 10% годишно до достигане на висок социален статус - така, както във всички европейски армии.

Друга важна цел е модернизацията и развитието на Българската отбранително-технологична индустриална база да станат основа на процесите на технологична модернизация, превъоръжаване и индустриална независимост на отбраната. Тази визия се допълва от изграждането на пълни оперативни способности за комуникационно-информационна поддръжка, киберотбрана и цифровизация.

Засилване на патриотичното възпитание в редовете на Българската армия е друга важна точка от поставените цели. Към нея се отнасят възстановяване на сержантското училище за подготовка на кадри за Българската армия, създаване на военни факултети в университетите, както и засилване на сътрудничеството по съвместни проекти между граждански и военни висши учебни заведения, включително обмен на кадри.

За мене беше чест да бъда част от Българската армия!

 

 

 

 


Ключови думи
ВМРО
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати