Понеделник, 28 Юни 2021
            
Велико Търново Избори 2021

Доц. Милен Михов: От ВМРО предлагаме оръжейна амнистия и облекчен ред за притежание на оръжие

  26.03.2021 10:01
Доц. Милен Михов: От ВМРО предлагаме оръжейна амнистия и облекчен ред за притежание на оръжие

Доц. д-р Милен Михов, зам.-председател на ВМРО и водач на кандидатската листа на партията във Велико Търново бе сред инициаторите за проведената Национална кръгла маса, посветена на нормативните актове, свързани с измененията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. В срещата участие взе и кандидатът за народен представител от Велико Търново Николай Цонев, активен член на Регионално дружество „Традиция“ – Велико Търново“.

В дискусията, провела се в клуба на ВМРО в Русе се включиха представители на клубовете „Традиция“, „Братя по оръжие“, „Единение“, както и хора от популярното в североизтока ловно-рибарско дружество „Филип Тотю“ със седалище в дунавския град.

В разговора стана ясно, че благодарение на ВМРО България е заела адекватна позиция спрямо директивата на Европейската комисия относно контрола на придобиването и притежаването на оръжие (Директива 2017/853). Аветоматично пренасяне на Европейската директива на препоръките на този документ на практика е трябвало да обезоръжи много от българските граждани – ловци с карабини и определени калибри на оръжието, с което те правят ловни излети. В ограничителен режим щяха да бъдат спортните клубове по стрелба, притежателите на оръжейни колекции, включително и законно регистриралите лично оръжие за самозащита

Доц. д-р Милен Михов сподели някои от най-трудните моменти в работата по измененията и допълненията на Закона за оръжията. Той разкри как са били „обезоръжени“ скритите механизми на директивата за несъстоялото се масово обезоръжаване на много собственици на оръжия, които е имало възможност да попаднат в забранителния списък.

„Списъкът беше изключително широк и обхватен. В неговите ограничения попадаха оръжейни майстори, реконструктори и колекционери, които се занимават с възстановяването на оръжия и направата на реплики по оригиналите. Така се даваше възможност да се посегне върху една значима част от историческата памет, върху материалното наследство на нацията, свързано с огнестрелното оръжие на нашите дядовци, воювали за България по фронтовете във войните за национално обединение. Хора, които легално са собственици на оръжие и реликви попадаха под ударите на директивата, т.е. те автоматично ставаха нарушители на закона. Тежки и твърде сложни щяха да бъдат бъдещите процедури по придобиването на ново оръжие за самозащита, за спортни състезания и за лов. Това предопредели сериозността на полемиката и по-нататъшната ни работа по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за оръжията. Аз се радвам и съм удовлетворен, че в 44-ия парламент от ВМРО успяхме да съхраним именно духа на българската традиция – да опазим оръжията-светиня на нашите дядовци, да покажем, че ловът е част от битността и високата култура на съвременния българин и от грижата му за опазването и съхраняването на природата и на българската гора. Затова получихме много силна подкрепа от нашите ловци – над 140 хиляди в страната. Имахме поддръжката и на родолюбивите организации за популяризиране на българската военна история, на колекционерските сдружения, подчерта доц. Михов.

Организациите на Клуб „Традиция“ заявиха подкрепа за следващи стъпки и инициативи на ВМРО, свързани с традициите и съхраняването на родовата памет, с патриотичното възпитание на младото поколение и запознаването му с непреходните във времето примери на българската воинска слава, както и за дискусиии относно законови промени, отнасящи се до пререгистрацията на притежателите на съвременно огнестрелно оръжие и случаите на използването му.

Срещата се проведе при всички мерки за безопасност и в съобразен състав на участниците, съобразно заповедите на НОЩ.

 


Ключови думи
ВМРО Милен Михов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати