Вторник, 15 Юни 2021
            
Избори 2021 Лясковец

ЮРИСТИТЕ ВЪВ ВМРО: Адв. Петър Зангов: ВМРО правилно назовава проблемите и търси конкретни решения

  16.03.2021 13:14
ЮРИСТИТЕ ВЪВ ВМРО: Адв. Петър Зангов: ВМРО правилно назовава проблемите и търси конкретни решения

Петър Зангов е завършил висше образование, специалност „Право“ в СУ „Климент Охридски“ – София. Работи като адвокат,  женен е, с 3 дъщери.

- Защо ВМРО? С какво Ви спечели тази организация?

-Най-краткият отговор е: "Защо не, ВМРО?" Защото ВМРО се очерта като разумния избор. Това е партията, защитаваща най-добре интересите на българското мнозинство, без да изпада в някакви крайности. Последните 20 г. донесоха ляв и десен либерализъм и на практика оттегляне на държавата от участие в решаване на проблемите на хората. Трябва да се засили ролята на националната държава, вкл. чрез законодателната, чрез изпълнителната власт, а вкл. и съдебната власт трябва да се ангажира в провеждане на държавната политика, защитавайки ценностите, в които вярва българското мнозинство.

-Като юрист какви са Вашите очаквания, за които организация като ВМРО работи и може да изпълни?

-На първо мято ВМРО правилно назовава проблемите с истинските им имена, фокусира се върху конкретни проблеми за конкретния управленски период. Целите, които са посочени, са постижими. Работи се по решаването на проблемите на конкретни групи от българското население. Например, за решаване на демографския проблем, за решаване на отбранителните проблеми на държавата, за решаване на образователните проблеми, за въвеждане на по-справедливо данъчно облагане, върви се към кодификация (систематизиране и съгласуване на законите в държавата по области – бел. на ред.) помощите в държавата Р България и има един доста системен подход за решаване на проблемите. Има последователност.

- ВМРО са заложили 15 важни точки в предизборната си програма. По какъв начин могат да се приложат онези от тях, касаещи законодателството и правосъдието в частност?

-Както вече отбелязах ВМРО правилно назовава проблемите и се търсят конкретни решения. Примерно един от проблемите са големите съдебни такси. Това много често лишава гражданите от достъп до правосъдие. 4% дъжавна такса по гражданските дела е един доста висок размер на държавна такса. Би могла да бъде 2%, както е в заповедните производства. По-ниската държавна такса ще улесни достъпа до правосъдие на неособено платежоспособни към днешна дата български граждани.

- Какъв е пътят за възстановяване на доверието в правосъдната система?

-Моето мнение е, че доверието в правосъдната система ще се повиши, когато се види, че съдебните решения отговарят на вижданията на мнозинството от българското население. Не са редки случаите, в които хората очакват от съда справедливи присъди. Съдът, вършейки работата си, трябва да спазва действащото българско законодателство. И виждаме как няма наказание за съжителстващи български граждани на малолетна възраст, което наказание е предвидено в НК, а в същото време обществото очаква едва ли не доживотни присъди за автокатастрофи, за пътни инциденти. И пътят към повишаване на доверието в съдебната система е на първо място законодателството да бъде приведено в съответвие с очакванията  на обществото и след това съдът да бъде безкомпромисен, и да прилага действащите закони, а не в определни случаи да бъде безкрайно снизходителен, а в други случаи, под медиен натиск или обществени очаквания за бърза присъда, да налага прекалено сурови наказания.

Смятам, че доверието може да бъде възстановено и по още един начин, като на първо място бъдат извършени промени и в закона за съдебната власт, като на магистратите (съдии и прокурори) бъде позволено да участват в обществения живот. Аз не виждам пречка такива високообразовани хора да бъдат общински съветници в града, в който работят. Те много добре познават проблемите на града, особено от срещите с проблемните граждани и тяхната професионална компетентност, житейски знания, могат да бъдат изцяло в полза на обществото. Сега те грубо казано са извадени от "политическия оборот", за да бъдат безпристрастни. Това не е така! Както има футболни пристрастия, абсолютно съм сигурен, че  всеки един съдия, прокурор, разследващ полицай има и политически пристрастия и както в САЩ няма проблем да декларират политическите си пристрастия, мисля, че биха могли да участват и в обществения живот. Отделно от това могат да бъдат по-активни в законодателни предложения. Виждаме, че политиката пряко се намесва в работата на съдебната власт, защото НС има квота при определяне на ВСС, а в същото време съдиите, прокурорите и кадрите на полицията с юридичско образование нямат право на обществена ангажираност.

- Вашето послание към избирателите?

- Аз вярвам в мъдростта на избирателя. На тези избори ВМРО е избор номер 1!

 


Ключови думи
ВМРО Петър Зангов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати