Четвъртък, 10 Юни 2021
            
Избори 2021

Димитър Николов: Работата не ме плаши, свикнал съм да нося отговорност

  10.03.2021 16:45
Димитър Николов: Работата не ме плаши, свикнал съм да нося отговорност

Димитър Николов е роден в Горна Оряховица преди 45 г. Израснал и възпитан в спортно семейство. Баща му е легендарният и обичан треньор по борба м. с. Стойчо Христов. Христов не е от хората, които създават нездрави илюзии както на възпитаниците си, така и на сина си. Мечтата му е Димитър да се ориентира и реализира като спортен журналист.
Първите си публикации Димитър прави в общинския вестник „Устрем” още на 17 г. Напористият младеж буквално връхлита в редакцията с авторско интервю с двукратния олимпийски шампион Боян Радев. Първата си страница в местния вестник подписва като Димитър Николов. Така започва да гради собствено име и авторитет, бягайки от сянката на популярния си баща.
Баща ми не беше особено очарован от факта, че се подписвах като Николов, но бързо свикна. Години наред обаче в спортната общественост не бяха наясно, че сме баща и син, с усмивка си припомня Николов.
Като младеж  е раздвоен между желанието си да изучава Светото писание в Православния богословски факултет на ВТУ и изкушението на перото. Приет е сред първите и дори получава стипендия за отличен успех, но в крайна сметка журналистиката печели. На 18 г. вече е кореспондент на всекидневника „7 дни спорт”, а година по-късно е назначен за редактор в „Устрем”.
Следва школата радио „Велико Търново”, където е част от много силен екип с Петко Павлов, Анатоли Петров и Георги Гърев.  Амбициозният репортер е забелязан и привлечен в местния информационен фаворит „Дарик радио - Резонанс”.  Бойното му кръщение е в преките  предавания от барикадите през януари по време на Виденовата зима.
Още тогава си дадох сметка, че това е пагубно управление за държавата. Сутрин с надника можех да купя килограм месо, а следобед заработеното не ми стигаше и за пакет ориз... Изборът на президента Стоянов ми даде нова надежда, спомня си Димитър Николов, който винаги е бил с ясно изразени ценности. Талантът му е забелязан от Томислав Русев, който го включва в екипа на „Спортно шоу  Гонг”. Води и авторско спортно предаване.
Спортният журналист е като военен кореспондент. Може да пише за всичко, но не всеки е в състояние да пише за спорт, обобщава Николов.  
Загърбва журналистиката за близо 2 г., за да се грижи за публичния образ на една от трите най-големи електроразпределителни компании в страната, където работи като PR-специалист. На 25 г. отново се връща към журналистиката и поема като главен редактор „Дарик радио - Велико Търново”.  
Димитър Николов демонстрира качествата си да сформира екипи и да увлича колегите си като съмишленици. Мениджърският си талант разгръща като програмен редактор на регионалния тв канал „Раховец”.
През 2007 г. получава покана лично от Диляна Грозданова да се присъдени към екипа на „Тв 7” ЕАД, където е назначен за главен редактор. Димитър Николов е натоварен със задачата да изгради модерен регионален телевизионен център във Велико Търново.
Проектът беше много мащабен и беше изпреварил времето си. Студиото конкурираше националните по интериор и технологично обзавеждане. Екипът беше страхотен. Местните кабелни оператори обаче ни саботираха, за да го реализираме в пълен обхват. На 33 г. за първи път се сблъсках с кошмара безсъние, когато се чудех как ще платя заплати, спомня си Николов. Често обича да казва, че преди да започнеш да се разпореждаш с публичния ресурс, поне веднъж трябва да си подписал платежно за заплати от свое име и за своя сметка.
През 2008 г. с част от екипа си се прибира в Горна Оряховица, за да стартира собствена издателска компания, която се легитимира на пазара с местния седмичник „Седмицата”.  Две години по-късно предлага и друг иновативен проект – онлайн портала RegNews, който е една от първите чисто регионални информационни агенции.
През 2011 г. приема ново предизвикателство. Поканен е за изпълнителен директор на „Черноморски фар”, който е с репутацията на институция в регионалната преса. Днес Димитър Николов, чрез своята издателска компания „Компакт медиа”, е собственик и управител на най-голямата извънстолична прес група, която включва пет печатни и още шест онлайн издания.  
За тези години опит разбрах, че не фирмите и марките, а хората са най-ценният актив на компаниите, които управлявам, казва Николов.
През 2014 г. е отличен за цялостния си принос към регионалния печат. През 2019 г. е избран за председател на УС на БАРМ.  Негов приоритет е борбата с фалшивите новини и създаване на устойчив регламент в медийния сектор.
Фалшивите новини са обществен враг N1. Те са основен инструмент в хибридните войни, а социалните мрежи са тяхното бойно поле, коментира Николов от позицията на медиен човек с повече от 25 г. опит и стаж в сферата на масовите комуникации.
Димитър Николов никога не е прекъсвал връзката си с  родния град. През 2015 г. е избран за общински съветник от гражданската квота на ПП ГЕРБ. В мандата 2015/19 г. е председател на Постоянната комисия „Спорт и младежки дейности” в ОбС на Горна Оряховица. Ангажиран е в редица инициативи, свързани с младежките политики и спорта сред подрастващите. Един от авторите е на управленската програма в частта й за спорт, спортна инфраструктура и младежки активности, която се изпълнява и в този мандат. В различни периоди е бил в управителните съвети на клубовете по борба и футбол.


Като издател провежда редица инициативи за популяризиране и насърчаване на четенето сред подрастващите. По негова инициатива се провеждат творчески срещи с изявени български автори като акад. Антон Дончев, Владимир Зарев, Георги Тошев.
През 2019 потвърждава съветническия си мандат от листата на ПП ГЕРБ, а на 11 ноември е избран за председател на Общинския съвет в Горна Оряховица.
Като такъв налага като стил на работа приемствеността, толерантността, диалогичността.

Винаги е с ясно изразена позиция,  аргументиран, добре артикулиращ, изграждащ и защитаващ тезите на управляващото мнозинство. В условията на пандемия управлява смело риска, проявява добро чувство за импровизация и иновативност, така че да не страда работата на Общинския съвет. Провежда първите в историята неприсъствени заседания от дистанция и изцяло в онлайн среда. Пази авторитета на институцията Общински съвет, отворен е към проблемите на гражданите, провежда редица срещи и изнесени приемни в населените места.
Голямата е политика е онази, която се провежда в интерес и полза за малките хора, обобщава философията си Димитър Николов. Заедно с министър Ангелов получи най-много номинации за включване в листата за народни представители.

Димитър Николов заслужи доверието и на коалиционния партньор СДС, което му отреди престижната трета позиция във Великотърновския избирателен район.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Димитър Николов ГЕРБ - СДС
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати