Вторник, 11 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

IN MEMORIAM: Две години без Събка Стоянова

  23.02.2021 09:30
IN MEMORIAM: Две години без Събка Стоянова

Събка Стоянова е родена на 31.07.1943 година в Горна Оряховица. Завършва гимназия „Георги Измирлиев“. Продължава обучението си в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност химия – педагогически профил. Била е учител, а дълги години и директор на Професионална гимназия по хранителни технологии до 1974 г.След това заема позицията на зам.-кмет на Община Г. Оряховица. Изключително дейна, с новаторски виждания  и работеща за издигане на  нивото на образованието и културата на  родния град.
Събка Стоянова бе една от най-неуморните и авторитетни горнооряховчанки. Тя бе лидер в обществения живот  в продължение на над 40 години. Председател на общинската структура на БАС в Г. Оряховица и член на НС на БАС, председател на Сдружение „Човеколюбие“, председател на „Единен патриотичен съюз“, председател на клуб „Приятели на Русия и ОНД“, на движението на „Жените социалистки“, инициатор на създаване в града на структура към националното сдружение „Васил Левски“. Тя бе дългогодишен общински съветник от БСП и председател на комисията по образование, наука, култура и религия към ОБС - Г. Оряховица. По нейна инициатива бе възстановено килийното училище  – духовно средище на просвещението. Инициатор бе на Обществения съвет към кмета на града. Вдъхновител и ръководител на десетки благотворителни инициативи.
За своята активна дейност на професионалист и общественик Събка Стоянова е носител на орден „Кирил и Методий“ II степен, Златна значка на Федерацията за приятелство с Русия, медали „1300 години България“, „30 години от победата над фашистка Германия”, наградата на Община Горна Оряховица през 2001г. „За съществен принос в образованието“.
Автор е на книгите „С доброта и обич“, „Не живяхме напразно“, „Обречени на дълга към Отечеството“, „С обич към Русия“, „Незабравими срещи със съвременни будители”, „Жената - вечна и свята“, на много публикации в печата.
     На     СЪБКА
НЕ  ОБИЧАШЕ  ТЯ   ТИШИНАТА  В  СЪРЦЕТО
ТО  ИЗГАРЯШЕ   В  СТРАСТИ  ЗА  ПРАВДА  ЧОВЕШКА!
НЕ  ОБИЧАШЕ  ПЕПЕЛ – ЖАРАВА  ТЯ  БЕШЕ,
КОЯТО  НА  ДРУГИ  ВЪВ  МРАКА  ДА  СВЕТИ.
 
НА КОЛЕНЕ  НЕ  ПАДНА -  ВЪВ БИТКИТЕ ТЕЖКИ
ПОБЕЖДАВАШЕ  С  ВОЛЯ  И  ИСТИНА САМО.
НЕ  ПРОЩАВАШЕ  ХУЛИ,  ОБИДИ,  ИЗМАМИ,
НО  ОТВРЪЩАШЕ  ВСЕКИМУ  ТЯ   ПО   ЧОВЕШКИ!

НЕ  ОБИЧАШЕ  ПЕПЕЛ -  ЖАРАВА  ТЯ  БЕШЕ,
КОЯТО  НЕ  МОЖЕ   ДОРИ   ДА   ИЗТЛЕЕ!
ТЯ  ОЩЕ  НИ  ВОДИ ,  В  НАС  ОЩЕ   ЖИВЕЕ-
КАТО  ПРАВДА  ВЪВ  ТОЗИ  СВЯТ – ЗЛОБЕН  И  ГРЕШЕН!

   Поклон и признателност за  светлината , която ни остави , за да вървим по нейния път!


23.02.2021 г.                                       Общински съвет на  Български антифашистки съюз,
гр. Г. Оряховица                                 Председател: инж. Павлинка  Николова


Ключови думи
Събка Стоянова Български антифашистки съюз
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати