Петък, 07 Oct 2022
            
Общество

Горна Оряховица загуби неуморната Събка Стоянова

  23.02.2019 13:27
Горна Оряховица загуби неуморната Събка Стоянова

Почина Събка Стоянова - една от най-неуморните и авторитетни горнооряховчанки, лидер в обществения живот на града в продължение на 40 години. Отиде си със смъртта на богоизбраните – в съня си. Приятелите й още не могат да повярват, че жената, която винаги са мислели за желязна, вече не е сред нас.
Поклонението ще е на 25 февруари от 11 часа в Ритуалната зала в Горна Оряховица.
Вечна памет и лека път в отвъдното на една голяма горнооряховчанка.
Събка Стоянова е родена на 31.07.1943 година в Горна Оряховица. Завършва гимназия „Георги Измирлиев“. Продължава обучението си в СУ „Св. Климент Охридски“ специалност химия – педагогически профил. Работи като учител, а от 1978 г. до пенсионирането си е директор на ТХВП „Проф. д-р Асен Златаров” в Г. Оряховица (днес Професионална гимназия по хранителни технологии и селско стопанство). От 1974 г. до1978 г. е зам. кмет на Община Г. Оряховица.
Събка Стоянова е носител на Орден „Кирил и Методий“ II степен, Златна значка на федерацията за приятелство с Русия, Медали „1300 години България“, „30 години от победата над фашистка Германия”, наградата на Община Горна Оряховица през 2001 т. „За съществен принос в образованието“.
Тя е председател на общинската структура и член на НС на БАС, председател на сдружение „Човеколюбие“, председател на „Единен патриотичен съюз“, председател на клуб „Приятели на Русия и ОНД“ и пр. Инициатор е на Обществения съвет към кмета на града. Вдъхновител и ръководител на десетки благотворителни инициативи.

Автор е на книгите „С доброта и обич“, „Не живяхме напразно“, „Обречени на дълга към Отечеството“, „С обич към Русия“, „Незабравими срещи със съвременни будители”, „Жената - вечна и свята“, на много публикации в печата.
 


Ключови думи
Събка Стоянова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати