Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

БСП: Поклон пред Събка Стоянова - жената, отдала целия си живот на каузата "Горна Оряховица"

  23.02.2019 17:19
БСП: Поклон пред Събка Стоянова - жената, отдала целия си живот на каузата \

С дълбока тъга съобщаваме, че на 23 февруари 2019 г. ни напусна Събка Стоянова – един от най-ярките общественици на Горна Оряховица и един от неуморните защитници на идеята за социална справедливост.
Събка Стоянова е родена на 31 юли 1943 г. в Горна Оряховица. Завършва гимназия "Георги Измирлиев", а след това СУ - специалност химия, педагогически профил. Работи като учител, а от 1978 г. до пенсионирането си е директор на ТХВП "Проф. д-р Асен Златаров" в родния си град (днес - Професионална гимназия по хранителни технологии и селско стопанство).
От 1974 до 1978 г. Събка Стоянова е зам.-кмет на община Горна Оряховица. Под нейно ръководство в този период са разкрити детски градини с 300 места, открит е Техникум по жп транспорт, правят се разширения на няколко училища в града, построяват се летния театър, изложбената зала, младежкия дом, ремонтират се училища, спортни комплекси, читалища и пр.
Събка Стоянова е носител на орден "Кирил и Методий" II степен, на Златна значка на Федерацията за приятелство с Русия, на медали "1300 години България", "30 години от победата над фашистка Германия", наградата на община Горна Оряховица за съществен принос в образованието. Председател на БАС в града и член на Националния съвет на БАС, председател на сдружение "Човеколюбие", председател на "Единен патриотичен съюз", председател на клуб "Приятели на Русия и ОНД" и пр.
Автор е на книгите "С доброта и обич", "Не живяхме напразно", "Обречени на дълга към Отечеството", "С обич към Русия", "Незабравими срещи със съвременни будители", "Жената - вечна и свята", на много публикации в печата, които са особено ценни за историческата памет и за запазване на общочовешките добродетели.
Общинският съвет на БСП изразява своето преклонение пред богатия й житейски опит и дългогодишната й отдаденост на каузата Горна Оряховица. В нашите сърца тя завинаги ще остане като олицетворение на  човеколюбие и висок професионализъм, на трудолюбие и последователност!
Общински съвет на БСП-Горна Оряховица поднася искрени съболезнования към семейството, близките, приятелите и съгражданите на Събка Стоянова.
Поклон пред светлата й памет!
Поклонението ще се извърши на 25 февруари (понеделник) от 11:00 ч. в Ритуалната зала в гробищния парк на град Горна Оряховица.
 


Ключови думи
Събка Стоянова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати