Петък, 07 Яну 2022
            
Горна Оряховица Общество

Ученици от ПГЕЕ „М. Ломоносов” разговаряха с Радан Кънев за COVID, ваксините и европолитиката

  17.02.2021 16:17
Ученици от ПГЕЕ „М. Ломоносов” разговаряха с Радан Кънев за COVID, ваксините и европолитиката

Повече от час и половина младшите европейски посланици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” задаваха въпрос след въпрос на евродепутата Радан Кънев в една от най-оживените срещи с публични личности, организирани от училището.

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” е посланик на Европейския парламент от 2018 година. Екипът, ръководен от старшите посланици Венета Стефанова и Светослав Цанев, вече трета година работи за популяризиране на европейските ценности, европейските приоритети и възможности за обучение, развитие и работа сред младите хора. Младшите посланици на училището успяха през годините да се срещнат с евродепутати, публични личности, хора на бизнеса и образованието, сред които Ева Майдел, Светослав Малинов, доц. д-р Иво Инджов, Светлин Наков, Невен Боянов и др. Заради иновативните си идеи екипът бе награден с посещение в Европейския парламент в Брюксел и участва в Седмицата на младежта.

Миналата учебна година работата на екипа бе подчинена на идеята за опазването на околната среда. Заради пандемичната обставка срещата с евродепутата Радан Кънев, който участва в Европейската комисия за екология и опазване на средата, не можа да се осъществи. Това стана сега с помощта на Zoom и разбираемо е, че фокусът вече е изместен малко встрани и в центъра на разговора бяха пандемията, мерките и ваксините.

Има нужда от сериозна кампания, за да се преодолее негативизма срещу ваксинирането. На многото въпроси обаче трябва да отговарят хора, на които се доверяваме. Социалните мрежи ни заливат с информация, но тя е насипна и може да е колкото полезна, толкова и вредна. Трябва да се опрем на науката и да се доверим на специалистите, каза Радан Кънев по темата с ваксините.

Доверието в институциите у нас е толкова ниско, че всичко, което идва отгоре – от властта, се приема като лъжа и заплаха. Този феномен се забелязва не само у нас, в Италия и Франция е същото. Това е проблем за цяла Европа. Изграждането на доверие към управляващите е ужасно труден и бавен процес, който трябва да започне с почтеност и честност, каза евродепутатът, коментирайки въпроса с нежеланието на родителите да се тестват децата в училище.

Бяха коментирани още въпроси за икономическите мерки на правителството, за имунизационния паспорт, за който, според Кънев, се водят тежки дебати и вероятно ще бъде приет през 2022 г., а дотогава ще се пътува с PCR тестове на всяка граница. Имаше въпрос и за руската ваксина, на който Радан Кънев отговори, че е в процес на одобрение в ЕС и вероятно ще получи такова, въпреки грубото нарушаване на правилата при третата фаза на изпитване.

Младите горнооряховчани успяха да разпитат Радан Кънев и за много други неща – за учителите му, работата на европейския парламент, включително и за това как едно момче от Горна Оряховица може да стане европейски депутат.

В края на срещата Радан Кънев подчерта огромното предизвикателство, пред което са изправени младите хора и въобще следващите две поколения. И то е да съхранят свободата, въпреки че животът ще дава все повече власт на правителствата. В момента милиони хора в Европа са зависими от правителствата си, за да оцелеят, получавайки помощи по време на ковид кризата. Дори и когато вирусът си отиде, страхът у нас ще остане дълго време, ще остане и рефлексът на правителствата да си позволяват повече. В същото време проблемите с климатичните промени ще изискват повече политически решения, което също ще даде повече власт на управляващите. Голямото предизвикателство пред днешните деца и въобще пред следващите две поколения ще бъде да съхранят свободата. Ние трябва да се развиваме технологично бързо като Китай, но не трябва да стигаме до положение, в което държавата може да взема всякакви решения за личния ни живот. Вие сте хората, които ще отстояват нашата свобода, завърши разговора Радан Кънев.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ПГЕЕ Радан Кънев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати