Вторник, 16 Мар 2021
            
Спорт

„Сърбия” победи „Катар” в благотворителен мач за хандбалистите на ПГЕЕ „Ломоносов”

  19.02.2020 20:55
„Сърбия” победи „Катар” в благотворителен мач за хандбалистите на ПГЕЕ „Ломоносов”

Хандбално шоу с много атрактивни отигравания, бързи атаки и ефектни спасявания представиха хандбалистите на клуб „Жица” към ПГЕЕ „Ломоносов” в благотворителен мач, който сложи началото на кампания за набиране на средства за участие на училищния отбор в Световното ученическо първенство.

В демонстративния мач участваха два отбора на ПГЕЕ – „Катар” с момчетата, които преди две години представиха България на Световното в арабското емирство и „Сърбия”, в който са новите спортни надежди, придобили правото да представят страната на тазгодишното Световно първенство. В динамичен и равностоен двубой победи „Сърбия”. Момчетата от отбора все пак имаха повече мотивация – хандбалното шоу се организира, за да се наберат средства за тяхното пътуване до западната ни съседка.

За втори пореден път хандбалистите на ПГЕЕ „М. Ломоносов” спечелиха правото да представят България на Световното ученическо първенство. Точно преди две години юношите на Електротехникума се изправиха срещу връстници от цял свят на Световното в Катар. Веднага след това и следващото поколение спортни таланти на горнооряховското училище спечели квота за Световното, което ще е в Сърбия. Въпреки че дестинацията е на една ръка разстояние, оказва се, че разходите никак не са малки. Държавата поема пътя и таксите, но за останалите разходи на отбора са нужни 10 000 лева. Затова и ПГЕЕ започва кампания да набиране на средства.

Световното ученическо първенство се провежда на 2 години. В предишното му издание в Катар България бе представена от юношите на ПГЕЕ и девойки от Габровска гимназия. Първенството през 2020 г. ще е в сръбската столица Белград. При юношите българският представител е отново отборът на ПГЕЕ „Ломоносов”, който спечели държавните финали на Ученически игри 2019 във възраст 8-10 клас. Девойките този път са от Сливница. Първенството е от 29 юни до 8 юли.

Момчетата, които защитават името на ПГЕЕ са в основата на три хандбални клуба в региона –  горнооряховските „Локомотив”и „Раховец”, и „Левски” (Левски). С тях работи учителката по физическо възпитание Искра Благинова и треньорите на съответните клубове.

Срещата между „Катар” и „Сърбия” изгледаха кметът инж. Добромир Добрев и зам. кметът Стефчо Алипиев. На полувремето двамата получиха по един от златните медали, завоювани от младежите до 19 години на „Локомотив”, които за трета поредна година спечелиха купа „България”. Това е уникално постижение, няма друг клуб в България, който да го е правил. Това е изключителна гордост за нас, каза старши треньорът на „Локо” Йордан Димитров. Гръбнакът на този отбор всъщност са момчетата от ПГЕЕ, които трябва да пътуват за Сърбия. Не се съмнявам, че Горна Оряховица ще намери начин тези таланти да се изявят на международния терен, каза кметът след кратката церемония.

Благотворителният мач беше замислен като начало на кампанията, но пъргави девойки от ПГЕЕ изпревариха и я откриха с подвижен мартенски базар. Момичетата започнаха да продават ръчно изработени мартеници и само за ден събраха немалка сума, с която да подкрепят хандбалистите.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
ПГЕЕ хандбал
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати