Събота, 01 Oct 2022
            
Горна Оряховица Други

Възстановиха разбитото барбекю по пътя към „Божур”

  10.02.2021 14:27
Възстановиха разбитото барбекю по пътя към „Божур”

ОП „Спортни имоти” и работници на ОП „Пътна инфраструктура и озеленяване” възстановиха разбитото барбекю по пътя за хижа „Божур”. Снимките на пръснатите бетонови панели бяха разпространени в социалните мрежи преди няколко дни и предизвикаха порой от възмутени реакции срещу вандализма. Само че това нито се случва за първи път, нито е най-бруталният вандалски акт, обяснява шефката на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви” инж. Петя Богданова. Общинското предприятие се грижи за хижата и местата за отдих по пътя, така че служители редовно наобикалят да проверяват в какво състояние са обектите. И откакто пандемията накара горнооряховчани масово да се ориентират към движение сред природата, проблемите станаха и повече. Всяка събота и неделя, особено при хубаво време, по пътя за „Божур” е по-населено, отколкото в самия град. Разхождат се стотици хора, повечето от които със съответното отношение към природата и сътвореното от хората. Но пък има и такива, които оставят след себе си камара боклуци и още по-зле - рушат.

Преди години бяха изградени десетина къта за отдих с маси, пейки и барбекюта – половината около Божур поляна, другите по-надолу по пътя. В последните месеци е имало посегателства не само срещу това, което бе снимано и пуснато във Фейсбук, но и срещу още две. Специално това последното не е разрушено. По-скоро е разглобено, но дали за да се запалят едновременно две огнища, или с други намерения, няма как да се разбере. Според работници на общинското предприятие е възможно бетоновите блокове, от които е изградено барбекюто, да са били подготвени за прибиране вкъщи. Защото и това вече се е случвало.

Нямаме възможност да следим какво правят хората, излезли на разходка или пикник. Това си е въпрос на възпитание и отношение на хората към другите. Вандалските прояви не са чак толкова много, но е обидно, когато двама-трима се подиграват с останалите и ги лишават от направеното за всички. Опитваме се да реагираме веднага, след като установим нещо повредено, но и нашите възможности са ограничени, коментира Петя Богданова.

Покрай разглобеното барбекю няма как да не се повдигне въпросът и за автомобилното движение по пътя към „Божур”. Малко над автосервиз „Полет” има добре видим знак, че в неработни дни пътят е забранен за автомобили. Идеята е, когато хората масово се изнасят нагоре, това да е пешеходна зона и автомобилите да се намалят до минимум. Да, ама не. Колкото повече стават пешеходците, толкова повече са и колите, които точно в събота и неделя сноват нагоре – надолу между хижата и града.

Няма как да осигурим непрекъснат контрол дали се спазва този знак. То е като с паркирането и другите пътни нарушения. Когато патрулката е там, всичко го спазват. Махнем ли се, веднага тръгват. Но ние нямаме ресурс за постоянен пост, все пак обслужваме две общини и колкото и да е, трябва да бъдем и на други места, обяснява шефът на „Пътна полиция” Галин Георгиев.

Та по същия начин както с боклука и счупените кошчета, пейки и барбекюта въпросът опира до обикновено възпитание и зачитане правата на другите, което би трябвало да се проявява и без непрекъснатия надзор на някой контролиращ орган.


Ключови думи
барбекю хижа Божур
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати