Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Събарят старата туристическа спалня на Божур поляна

  05.10.2020 09:51
Събарят старата туристическа спалня на Божур поляна

Старата туристическа спалня на Божур поляна ще бъде съборена и мястото ще бъде почистено от строителните отпадъци, тъй като сградата е опасна. Премахването й се извършва от работници на Общинското предприятие „Пътна инфраструктура и озеленяване” и служители на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви”. Сградата вече е разпокрита, в следващите дни ще започне и събарянето. Ако времето се запази сухо, до края на месеца мястото ще бъде почистено.

Хижа „Божур” е строена в средата на 40-те години на миналия век с доброволен труд  и средства на туристи. Открита е през 1947 г., като лентата реже тогавашният министър на здравеопазването. Малко по-късно е построена туристическа спалня и столова. През 80-те години е изграден заслонът, където днес е барчето и столовата. До преди двайсетина години базата се стопанисваше от Туристическо дружество „Камъка”. Постепенно сградите бяха доста занемарени, а старата спалня и столова напълно изоставени. Последно там е имало клуб на ветераните – туристи, ако се съди по табелите. В началото на новия век базата става общинска и в момента се стопанисва от Общинското предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви”. Преди четири години Общината обнови изцяло хижата с проект, съфинансиран от програма „Красива България”. Обновен беше и заслонът. Старата спалня и столова обаче продължи да се руши и в крайна сметка стана опасна.

От доста време настоявам да се направи обследване и да се вземат мерки, защото сградата се саморазрушава. В същото време на Божур поляна има много посетители, включително много деца, за които любимото място за приключения е рушащата се сграда. Страхуваме се да не стане инцидент, затова поискахме общинска комисия да направи оглед, обясни директорът на Общинското предприятие инж. Петя Богданова. Комисията е била свикана в началото на лятото и становището й е, че сградата не подлежи на възстановяване, а трябва да се събори. На база това предписание, е издадена заповед на кмета за събаряне и е започнало премахването на опасната сграда.

Снимка: @65N15W


Ключови думи
хижа Божур събаряне опасна сграда туристическа спалня Петя Богданова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати