Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Навършват се 75 г. от завършването на хижа „Божур“

  08.06.2022 09:14
Навършват се 75 г. от завършването на хижа „Божур“

“Красивата и живописна местност Божур поляна ненапразно е избрана за мястото на хижата, защото целият район е обсипан с червен божур. Тук през пролетта всичко е разцъфтяло и мирише страхотно…”.

Първоначалната идея за построяване на една красива хижа в крайградската зона на Горна Оряховица е на Йонко Узунов. Той е горнооряховчанин, който с цялата си душа и сърце обича родния град и природата. Неговото желание било тази хижа да остане един скъп спомен за живеещите в района. За тази цел Йонко Узунов събира група ентусиасти и основават организационен комитет, който единодушно решава, че Божур поляна е мястото, което спокойно може да се превърне в туристическа дестинация.

Групата от комитета започва да събират средства само от граждани, без участието на държавата. Сред по-заможните дарители са Стефан Раев, Стефан Стефанов, Евстати Арнаудов, Панайот Тотев, Тодор Щирков, Косю Камбуров и десетки други граждани. За извозването на строителните материали безвъзмездна помощ оказват Васил Кърджилов и Драган Дончев, които извършват транспортирането със свои камиони. Димо Рогев помага с направата на план и чертожна документация, както и с изчисленията за необходимите материали. Най-голяма заслуга при строителството има д-р Асен Кънев, който подсигурява работници чак от дряновското село Ганчовец. Според спомените на стари горнооряховчани един ден той слиза пеш от строежа до града, накуцвайки с единия крак, за да купи гвоздеи от магазина на Божидар Лукич. След това, с раница на гърба през местността Чуруковец, доставя гвоздеите на строежа.

Официалното откриване на хижата е на 8 юни 1947 г. пред многобройните граждани, като специален гост от София пристига и тогавашният министър на народното здраве Рачо Ангелов. Лентата прерязва заедно с околийския управител на Велико Търново по онова време – Тодор Маринов. Две десетилетия по-късно към сградата са построени туристическа столова и спални помещения. През май 1989 г. е построен и заслон със средства на общината.

Днес повече от всякога местността “Божур поляна” с едноименната хижа са привлекателно място за отдих и туризъм на жителите и гостите на града.

Източник: Исторически музей – Горна Оряховица


Ключови думи
хижа Божур
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати