Събота, 20 Мар 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Александър Генчев на 80 години

  05.11.2020 15:12
Александър Генчев на 80 години

Доайенът на спортния живот в Горна Оряховица Александър Генчев отбеляза своя 80-ти рожден ден на 5 ноември. През 60-те години на миналия век Александър Генчев е сред най-добрите скачачи на България. Още на 18 години става вицешампион на страната на дълъг скок с резултат от 6,47 м., докато отбива войнишката си служба в спортната рота в Пловдив. Тогава го иска футболният „Ботев” (Пловдив), но той остава верен на леката атлетика.
През 1961 г. е армейски шампион със 7,02 м., а през 1965 г. на универсиада в Будапеща се класира на 14-то място. Признанието „майстор на спорта” идва след рекордните 7,59 м., които той скача през 1966 г.
Треньор е от 1 юли 1968 г., когато завършва тогавашния ВИФ „Г. Димитров”, до преди две-три години. От 1968 г. до 2012 г. в държавни първенства на открито и закрито и други национални състезания неговите възпитаници печелят общо 220 медала - 57 златни, 75 сребърни и 88 бронзови медали.
Гордост за треньора Александър Генчев са постиженията на Йордан Станчев, Цветан Гашевски, Даниел Кожухаров, Борис и Марин Печекамъкови, Васил Рачев, Димитър Сапунджиев, Магдалена Борисова, Иван Сираков и др. Включително и неговият син Ангел Генчев - двоен шампион на България в зала на 60 и 200 метра през 1987 г.
През 2007 г. треньорът на „Локомотив 26” е удостоен с годишната награда на Община Горна Оряховица за принос в спорта. А през 2010 г., по повод 70-годишния юбилей на Александър Генчев, Българската федерация по лека атлетика  му връчва плакет за изключителни заслуги и принос в развитието на българската лека атлетика.
Почти половин век той сътрудничи на спортните вестници „Спорт”, „Меридиан мач”, „Спорт Тото”, „Футбол”. Дългогодишен приятел и сътрудник е и на горнооряховските вестници „Устрем” и „Седмицата”.
Освен с успехите на терена, Сашо Генчев е прочут и с успехите в различни конкурси и викторини. Има близо 40 награди от такива конкурси. И то не какви да е. Печелил е 7-дневна екскурзия до Барселона за Олимпийските игри през 1992 г. В друг конкурс отговорил най-точно на 100 въпроса, свързани със световните футболни първенства и така за награда спечелил екскурзия за Световното първенство в Париж през 1998 г. На стадион „Парк де Пренс” наблюдавал на живо мача България – Нигерия.
Гледал е големи спортни събития и без да ги е печелил за награда. Със съпругата си Росица са били на Олимпиадата в Лондон и на Световното по лека атлетика в Истанбул.
Огромните му познания в света на спорта са плод на голямата любознателност и почти колекционерска страст. Има всякакви издания на спортна тема. От години работи по книга за българската лека атлетика.
Мечтата на Сашо Генчев беше да направи 50 години като треньор и да отпразнува 80-та си годишнина на стадиона. Пандемичните условия няма да позволят да бъде на пистата за своя празник. Остава обаче радостта от вниманието и уважението на близките и спортните хора на Горна Оряховица. Цветя и поздравителни адреси изпратиха на рожденика и кметът инж. Добромир Добрев и председателят на ОбС Димитър Николов. Достоен пример за подражание и истински вдъхновител за поколенията след него – това е Александър Генчев, казва общинското ръководство в поздравленията си.
На многая лета!


Ключови думи
Александър Генчев лека атлетика Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати