Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

95 пациенти с COVID-19 са лекувани досега в МБАЛ „Св. Иван Рилски”, 5 са починали

  29.10.2020 12:35
95 пациенти с COVID-19 са лекувани досега в МБАЛ „Св. Иван Рилски”, 5 са починали

95 пациенти с коронавирусна инфекция са постъпили за лечение от началото на пандемията в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. От тях 78 са излекувани, 5 са починали, а 15 остават към момента на лечение в инфекциозното отделение. През последните две седмици са приети 23 пациенти, 8 са изписани и 3 са починали, информира управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов по време на заседание на Областния кризисен щаб. Създадена е необходимата организация за диагностика, лечение и грижи на тези пациенти, както и за изолиране на съмнителните и доказани случаи, за ползване на предпазни средства и за допълнителна дезинфекция. Няма случаи на заразен от пациент болничен служител, съобщи д-р Иванов.
Болницата е осигурена с необходимите медикаменти, предпазни средства и материали за дезинфекция. Леглата в инфекциозно отделение са увеличени от 10 на 25, като допълнителните легла са разположени на 1 етаж с осигурен директен достъп без риск от смесване на потоците, увери управителят на здравното заведение.

В момента се извършва спешен ремонт на бившето интензивно отделение, където ще бъдат разположени осем от тези легла, с възможност за интензивно лечение. Болницата разполага с 15 апарата за изкуствена белодробна вентилация, от които 7 респиратора и 8 анестезиологични апарати.
Лечението на болните с COVID-19 се извършва от двама лекари със специалност „Инфекциозни болести“ и допълнително е командирован интернист. В екипите посменно се включват медицински сестри и санитари. В извънработно време наблюдението се извършва от дежурния по болница. За придружаващите си заболявания пациентите са консултирани от специалисти в здравното заведение – пулмолог, кардиолог и т.н. При нужда се включва и анестезиолог за преценка необходимостта от интубация или интензивно лечение. Към отделението са командировани още 6 медицински сестри и 4 санитари. Към момента Инфекциозното отделение е осигурено с медицински специалисти, но може да възникне допълнителна потребност ако се увеличи броят на пациентите с ковид инфекция или отсъствие на персонал поради заболяване или карантина, каза д-р Иванов.


Ключови думи
COVID-19 МБАЛ "Св. Иван Рилски" лечение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати