Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Димитър Петков: Нашето предизвикателство е да направим баскетбола най-масов спорт във футболна Горна Оряховица

  04.10.2020 08:13
Димитър Петков: Нашето предизвикателство е да направим баскетбола най-масов спорт във футболна Горна Оряховица

В последните седмици баскетболът успешно се намества между най-обсъжданите спортове в Горна Оряховица. И то при положение, че Цар Футбол е в сериозна криза, която предизвиква тежка полемика, а хандбалът – другият традиционен за Горна Оряховица спорт, дава заявки за призови класирания сред елита. Извън местното говорене, горнооряховският баскетболен клуб е даван за пример за бърз растеж на национално ниво.
Баскетболът още е далеч от големите успехи, но в действителност е най-бързо прогресиращият колективен спорт в последните години в града ни. Без солиден бекграунд на клубно ниво и само за малко повече от една петилетка „Локо” се нареди сред най-успешните млади школи в страната. И един от хората, на които се дължи това, е собственикът на „Бултраф” ЕООД Димитър Петков.
Той играе за „Локо” в Б група, синът му играе за „Локо” при 10-годишните, фирмата му SolarHome е основен спонсор на баскетболния клуб и той е двигател на експанзията на баскетболния „Локомотив”, довела до отбор в новата „А” група.
Той е от Трявна, вече 16 години живее в Горна Оряховица и  се отнася с голямо уважение към горнооряховския шовинизъм. Още повече, когато той е в полза за спорта. А според Димитър Петков точно това им е хубавото на горнооряховчани – когато става дума за нещо добро, правено в техния град, са готови да помагат.
На търпимост към горнооряховския манталитет го е научил партньорът му в бизнеса Михаил Ченков. При всичките им различия по някои основни  теми, включително и спортни (все пак Ченков е заклет фен на футболния „Локомотив”), двамата имат успешен бизнес в сферата на енергетиката и електрониката, като особено актуално  в последните години е и изграждането на соларни централи за производство на енергия. Фирмата SolarHome е най-търсената за проектиране, изпълнение и поддръжка на фотоволтаични системи в региона. Реномето на утвърдени специалисти в областта води клиенти, които да разчитат на тях за своите инвестиции. Фирмите от групата са заявили интереса си да са основен спонсор на клуба.
На този етап мога да си позволя да помагам на баскетболния „Локомотив” достатъчно, но имаме концепция, чрез която повече фирми и повече хора ще се включат в нашата инициатива, казва Димитър Петков. А голямата идея е да се изгради школа, в която днешните 10-годишни хлапета след пет години да играят в силен клуб на национално ниво, който ще се казва „Локомотив”… Горна Оряховица, разбира се.
Всъщност разговорът ни започва точно от тези 10-годишни деца, които преди седмица направо сгазиха съперниците си на турнир в Габрово. Там те срещнаха отбори от традиционни школи с изградено име и система за трениране. „Тия хлапета започнаха преди три години с тренировките и в началото беше много трудно. Трупаха загуба след загуба и Марияна (Марияна Кушева – треньор и доскоро председател на УС на клуба) беше на няколко пъти на ръба да се откаже. Едва сега се вижда какво е постигнато за тези три години. Тези, които ги биеха всички, сега вече показаха класи над връстниците си. Мисълта ми е, че трябва време, упоритост и постоянство, за да се получат нещата. Затова непрекъснато повтарям, че нашата цел в момента не са толкова победите, а да изградим устойчивост в развитието на клуба. Участието ни в „А” група е важно, за да дадем възможност на днешните юноши да се изявят и на децата да имат цел, която да преследват – да намерят място в мъжкия отбор на „Локомотив” след години”, обяснява Петков.
Горна Оряховица никога не е имала сериозни баскетболни традиции, в мъжкото направление дори никакви. Когато преди 16 години Димитър заживял тук и искал да продължи да играе баскетбол, по който се запалил в родната Трявна, било трудно да се намерят още няколко играча, за да се сформира поне някаква игра на половин игрище. Преди ден-два, когато влязъл на тренировка в зала „Никола Петров”, били над 30 играча само от формациите за А и Б група. Дошли двама италиански приятели от „Бонети”, които искали да поиграят и буквално били изумени от кипящия живот в залата.
Горна Оряховица е футболен град със слаби традиции в баскетбола. Но по-важното е, че е спортен град. Няма друго място в региона, а и в по-широк периметър, където толкова хора да подкрепят своите отбори, в различни спортове, не само във футбола. На баскетболни мачове в съседните големи градове с традиции от години в баскетбола ходят по 10-15 души, но зала „Никола Петров” се пълни почти на 100%, твърди Петков.
Това, разбира се, беше  преди кризата с коронавируса. Всички с нетърпение очакват заповедта (която всъщност вече излезе) на здравния министър, с която се позволява на публиката да се върне  в спортните зали.
За Димитър Петков това е още една възможност да се привлече вниманието върху баскетбола, а и върху спорта като цяло. Неговото желание е да се правят не просто баскетболни мачове, а те да се превръщат в спортни празници. Заедно с мача на баскетболистите могат да се организират демонстрации на други клубове, на даровити деца, въобще това да бъде Ден на таланта. Както и в нашия спорт, така и в другите, всички подрастващи имат остра нужда да застанат пред публика, да изживеят стреса от директното оценяване. Всъщност проблемът в нашия спорт е, че юношите имат по два мача в сезон и няма как да трупат истински състезателен опит, смята Димитър. Затова той много харесва инициативата на Баскетболната федерация да разчупи статуквото и да даде лесен достъп на масовия спорт до сериозните първенства. Създаването на новата „А” група, в която участието ще е много достъпно заради разбиването по зони, е начин да се намери междинно звено между трениращите младежи и отборите за високо спортно майсторство. Димитър Петков е основният радетел „Локомотив” да заяви участие в новата А група. Отборът ще се състезава в зона Център заедно с Троян, Габрово и Плевен. Може и да сме най-слабо подготвени в този момент, но пък бъдещето е пред нас и с темповете, с които работим, постиженията няма да закъснеят. С привличането на Пеньо Нацкин нещата отиват на друго ниво. Самото му стъпване на терена вдъхва респект сред съперниците и спокойствие сред нашите. И пак повтарям, целта на нашия отбор в „А” група тази година не е да трупа победи, а да създаде условия за израстване на младежките и детските формации, обяснява Димитър Петков.
Методичната работа, търпението, наслагването стъпка по стъпка води до успех. Казва го човек, който всъщност е доста спонтанен и който първо започва, а в хода на действието изглажда стратегията си. Засега му се получава, а и определено спортните клубове имат нужда от завоевателския дух на хора като Димитър Петков.
Той е наясно, че намирането на спонсори и хора, които да помагат, е трудна задача. Аз давам, защото спортът и  баскетболът са ми страст. Помагали сме и на другите спортове и то много пъти. Но всеки път се питам какво можем да дадем ние на хората, които са готови да ни помогнат. Имаме идеи, работим за това да предложим ясни хоризонти на всеки, който е готов да ни помага и се радвам, че сме в отбор с отец Зоран – новият ни председател на клуба, за който всички врати в региона са отворени, а и той самият има чудесни организаторски заложби. Така че вярвам, че ще успеем да направим баскетбола най-масов спорт в една футболна Горна Оряховица, смее се Димитър Петков.


Ключови думи
Димитър Петков баскетбол Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета