Неделя, 14 Мар 2021
            
Горна Оряховица Култура

„Опечалена фамилия” на театъра в Драганово взе първа награда от фестивала в Лом, театралите от Първомайци и Долна Оряховица също с отличия

  28.09.2020 13:35
„Опечалена фамилия” на театъра в Драганово взе първа награда от фестивала в Лом, театралите от Първомайци и Долна Оряховица също с отличия

Първа награда за спектакъл спечели театралната трупа към НЧ „Съединение 1888” в Драганово от 13-то издание на Националния театрален фестивал на името на Кръстьо Пишурка в Лом.

Това е единственият театрален форум, който се проведе тази година, белязана от коронавируса и ограниченията, наложени на културните прояви. Между 21 и 27 септември на сцената на НЧ „Постоянство 1856” се представиха състави от Каспичан, Исперих, Габрово, Искрец, София, Белене, Гълъбово, Ботевград, Пазарджик, както и три трупи от Горнооряховска община – театралите на Долна Оряховица, Първомайци, Драганово. Те бяха оценявани от професионално жури с председател театралният критик Гергана Пирозова, заедно с Анна Петрова – актриса и драматург и актьора Юлиан Балахуров. Организатор на фестивала е Народно читалище „Постоянство 1856”, а съорганизатори са Съюз на народните читалища и Община Лом.

Конкурсната програма откри театрален състав „Вдъхновение” при НЧ „Христо Козлев” - Долна Оряховица с постановката „Излезе ангел от мъглата ” от Пьотр Гладилин.

Театърът към НЧ „Иван Вазов 1893” в Първомайци се представи с тазгодишната си премиера комедията на Марк Камолети „Анна Бижуто” и печели Наградата на Съюза на народните читалища за високи творчески постижения за своя спектакъл.

Награда на Съюза на народните читалища за високи творчески постижения се присъжда на Йорданка Тихчева в ролята на Екатерина Кондратиевна в спектакъла „Излезе ангел от мъглата” на трупата от Долна Оряховица. Христо Енев получава награда за поддържаща мъжка роля за ролята на Гаврил в същия спектакъл.

Режисьор и на двата спектакъла - на Първомайци и Долна Оряховица е Милен Иванов.

Първа награда за спектакъл обаче спечели „Опечалена фамилия” на Бранислав Нушич, поставена от Кирил Ангелов в театъра към НЧ „Съединение 1888” в Драганово. Трупата се поздрави и с още една награда – втора за мъжка главна роля, присъдена на Славчо Пенев за превъплъщението му в Агатон.


Ключови думи
театър Драганово Театрален фестивал Кръстьо Пишурка Лом
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати