Сряда, 17 Мар 2021
            
Култура

Маратон на българските спектакли започва в Летния театър във Велико Търново

  17.08.2020 12:47
Маратон на българските спектакли започва в Летния театър във Велико Търново


С три обичани български заглавия екипът на МДТ „Константин Кисимов“ ще гостува на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“ във Велико Търново. Мюзикъла „Зех тъ, Радке! Зех тъ!“, спектакъла „Гераците“ по едноименната повест на Елин Пелин и оперетата „Българи от старо време“ ще представят на откритата сцена великотърновските артисти. Билети за представленията вече се продават на касата на театъра.  
Маратонът на българските заглавия стартира на 25 август от 20,30 часа със спектакъла „Зех тъ, Радке! Зех тъ!“, създаден по комедията „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев, а текстът на песните е на Миряна Башева. Търновският храм на Мелпомена е първият в България, който поставя „Зех ть, Радке! Зех ть!” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев.
Спектакълът е истинска комедия на нравите и страстите, а текстът носи характера на българщината. Ролите изпълняват Иван Митев, Милен Иванов, Стефка Златкова, Силвия Шекилова, Полина Петкова, Виктор Терзийски, Валерия Пейчева, Стефан Методиев, Йордан Чейреков и др. Режисьор на мюзикъла е Гълъб Бочуков, диригент-постановчик е Игор Богданов, а диригент Васил Вълчев. Над сценографията работи Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор – Яница Брънзелова.
На 1 септември великотърновци и гостите на града ще могат да гледат в Летния театър най-новото заглавие в афиша на МДТ - „Гераците“. Спектакълът представя класически прочит на обичаната повест на Елин Пелин, а в него участва целият драматичен състав на театъра. Великотърновският театър ще изненада своята публика със силна актьорска игра, мащабен декор, авторска музика и вокални изпълнения на живо. Режисьор на постановката е Невена Митева, сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, музиката е на Петър Атанасчев, а вокален педагог е Яница Брънзелова.
На 9 септември маратонът на българските заглавия продължава с „Българи от старо време“ по едноименната повест на Любен Каравелов. Оперетата е част от афиша на търновския театър от 2011 г. и е една от най-обичаните постановки в афиша на храма на Мелпомена в старата столица. Музиката е на Асен Карастоянов, а либретото - на Коста Райнов. Популярният тенор и режисьор Марио Николов е автор на постановъчната версия за търновска сцена, а диригентската палка е поверена на Васил Вълчев. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова. В представлението ще участват солисти, актьори, хор, балет и оркестър на театъра. Актьорът Виктор Терзийски се превъплъщава в любимия на всички образ на Дядо Либен, а Милен Иванов играе Хаджи Генчо.
Билети за трите спектакъла вече се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов”. В деня на представленията билети ще може да се закупят и пред Летния театър.


Ключови думи
МДТ "Константин Кисимов" летен театър Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати