Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Часове по роботика организираха в ОУ „Иван Вазов” през лятото

  12.08.2020 15:07
Часове по роботика организираха в ОУ „Иван Вазов” през лятото

В началото на седмицата  в ОУ „Иван Вазов“ се проведоха демонстративни часове по компютърно програмиране и роботика с ученици посещаващи летни занимания.  Младият инж. Симеон Павлов, който е бивш възпитаник на ОУ „Иван Вазов“ - Горна Оряховица показа на децата, че програмирането не е само сухи цифри и символи, но може да бъде забавно и интересно. 

Той представи как чрез прости команди и кратък код лесно може да бъде обучен робот да се движи по зададено трасе или да разпознава обекти пред себе си. Показа им нагледни примери за това как човек може да комуникира с роботите и как това може да им бъде полезно не само в бъдеще, ако решат да продължат професионалния си път в тази посока, но и в ежедневието.

Децата проявиха видим интерес към атрактивната демонстрация и изявиха желание да научат повече както за програмирането, така и за роботиката.

„Много съм щастлив, че имах възможността да запозная децата с основите на роботиката. Според мен е важно да получиш подобен пример в ранна детска възраст, за да формираш отрано общата си представа за технологиите и да се научиш да боравиш с тях. Искрено съм благодарен на моите учители от ОУ „Иван Вазов“, които ми дадоха необходимите знания и достатъчна мотивация да продължа да изследвам необятните възможности на информационните тухнологии. Радвам се, че децата проявиха такъв интерес и ме обнадеждават техните думи „Изключително е интересно, искам да се занимавам с това, като порасна!”, сподели инж. Павлов.

Възрастните обичат да питат децата „Какъв искаш да станеш като пораснеш?“  Специалистите смятат, че ранното професионално ориентиране е полезно за децата. То им помага да се специализират на ранен етап и така да станат по-конкурентни на пазара на труда, прави ги по-мотивирани и ангажирани със собственото си кариерно развитие. 

Бъдещето на учениците е непредсказуемо. Голяма част от тях ще работят професии, които все още не съществуват, а повечето от тях ще сменят над 10 работни места и поприща по време на кариерния си път. Трудна е задачата на училището да помогне на учениците да открият “перфектната кариера”, но със сигурност това, което може да им даде, е важно и полезно за тяхното бъдеще – способността да изследват възможно най-много от света и това, което той предлага, и да изберат към кое искат да насочат професионалните си усилия. 


Ключови думи
роботика инж. Симеон Павлов ОУ "Иван Вазов"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати