Понеделник, 15 Мар 2021
            
Горна Оряховица Други

Петокласници на ОУ „Иван Вазов” участват в международно изследване за уменията за четене

  29.09.2020 20:00
Петокласници на ОУ „Иван Вазов” участват в международно изследване за уменията за четене

За пети пореден път България се включва в международното изследване на уменията за четене PIRLS на ученици от 4 клас, заедно с около 60 страни от целия свят. То се провежда на всеки 5 години от международния център TIMSS & PIRLS към Бостън Колидж, САЩ (TIMSS & PIRLS International Study Center, Boston College, USA) заедно с Международната асоциация за оценяване на постиженията в образованието (IEA).

Международно изследване на уменията за четене (PIRLS) на учениците от 4. клас е може би най-авторитетното проучване в света, което отчита тенденциите в постиженията на учениците и изучава различията между националните образователни системи в участващите страни, за да подпомогне подобряването на преподаването и ученето по света. В пилотната фаза на PIRLS  2021 са избрани  две паралелки четвъртокласници от ОУ „Иван Вазов“, които са част от 1300 ученици представители за България.  Извадката за всяка страна е изготвена от организацията Статистика Канада (Statistics Canada) и е представителна на национално и международно ниво.

Участието в международното изледване бе отложено от месец март за месец септември 2020 г., поради епидемията от COVID-19. Учениците от ОУ „Иван Вазов“, вече петокласници, около 3 часа  усърдно четоха  с разбиране художествени текстове и използваха умения за  извличане и използване на информация от научно-популярни текстове. PIRLS измерва способностите на учениците от 4. клас да разбират съдържанието на различни текстове като използват набор от когнитивни процеси. За целите на изследването са разработени тестови книжки за учениците и въпросници на учениците, родителите, учителите и директорите на избраните за участие училища. Участието на България в PIRLS се координира от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование към Министерство на образованието и науката.


Ключови думи
ОУ "Иван Вазов" петокласници международно изследване за четене PIRLS
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати