Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други

Къща на Самоводската чаршия е определена за събаряне, Общината и Едмънд Бек ще я спасяват

  02.08.2020 07:42
Къща на Самоводската чаршия е определена за събаряне, Общината и Едмънд Бек ще я спасяват

Три от петте къщи в старата част на Велико Търново, собственост на Едмънд Бек, все още чакат реставрация. Те бяха купени с тази цел и след като хан „Хаджи Николи” бе запазен за поколенията благодарение на американеца, а стара къща на ул. „Стефан Стамболов” от срутена постройка се превърна в бутиков хотел, всички очакваме благородната му мисия да продължи. Едмънд Бек не се е отказал от намеренията си, но възстановяването на хотел „Цар Борис” и двете къщи в началото на Самоводската чаршия ще се отложи във времето. И причината не е коронакризата.  
В същото време едната от тези къщи, на ул. „Г. С. Раковски” 15, вече е с разрешение за събаряне, разбра в. „Кореспондент”. Такова е становището на назначената със заповед на кмета Даниел Панов комисия по чл. 73 от Закона за културното наследство, която заседава на 22 и 23 юни т. г. Сградата е единичен паметник на културата от местно значение, но от години се руши. Запазен все още е първият етаж, който е общинска собственост. В него се помещаваше дюкян, опразнен в началото на 2020 г., защото специалистите преценили, че и той е опасен за обитателите. Двата етажа над дюкяна на практика вече не съществуват, а рухналата фасада е обезопасена с фазер. Собственик на тази част от къщата е Едмънд Бек, който отдавна е взел присърце опазването на културното наследство в старата столица. За съдбата на паметника на културата двамата съсобственици - Община Велико Търново и фирма „Булбек”, която движи делата на тексаския милионер във Велико Търново, вече са се разбрали. Това стана след гласуване на сесия на Общинския съвет още преди две години. Поне за първия етап, че като притежаващи идеални части, трябва да действат координирано и едновременно. Проектирането е възложено на арх. Драгомир Йосифов.
Дали къщата ще бъде спасена и надградена или съборена и възстановена наново във вида както си е била, засега остава неясно. Но това са двата единствено възможни варианта.
Преди да се предприеме каквото и да е било, дори и събаряне, трябва да има и становище на Министерството на културата, което едва ли ще стане скоро. Едмънд Бек притежава и съседната къща, на № 13, която на пръв поглед изглежда в по-добро състояние, въпреки че и на нея горният етаж е замаскиран откъм лицевата част. „Към днешна дата и двете къщи са обезопасени и остават така, защото нямаме разрешение нито за премахването им, нито одобрен проект за строителство”, коментираха от „Булбек”.
Реставрацията на хотел „Цар Борис” чака да мине COVID-19
Икономическата криза в следствие на пандемията от коронавирус засегна и Щатите, респективно и бизнеса на Едмънд Бек. Финансирането обаче е осигурено, за да възвърне хотелът предишния си блясък. Проектът отново е на арх. Драгомир Йосифов. Стартът на реалната реставрация се бави заради все още липсващото становище на НИНКН и никой вече не се наема да брои от колко години се чака то. Затова и възстановяването на емблематичния хотел се отлага за по-добри времена. Конструкцията на сградата обаче е укрепена така, че да не позволява срутването й.  
Ана Райковска


Ключови думи
Едмънд Бек Самоводска чаршия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати