Сряда, 17 Мар 2021
            
Други

На Чаршията оцеляват на инат

  21.06.2020 09:13
На Чаршията оцеляват на инат

Напук на пълната липса на туристи и дъждовното време, почти всички магазинчета, галерии и ателиета в Самоводската чаршия са отворени в очакване на клиенти. Само дето в делничните дни романтичната възрожденска уличка е тъжно празна, а по нея минават, по думите на продавачите, само местните.
Но така е навсякъде, утешават се търговци и занаятчии и търпеливо всяка сутрин вадят на показ шарената си стока, която да хване окото на случайно преминаващ минувач. Тя е в изобилие, защото на практика от началото на пролетта търговия няма. Дори постепенното отваряне на границите не помага на този етап и обитателите на чаршията се чудят дали туристическият сезон тази година въобще ще се състои. Въпреки това и може би, защото са видели две и двеста, повечето не смятат да се отказват, поне засега. Но не знаят докога могат да издържат финансово. И честно признават, че нямат никакви очаквания за бъдещето.
Не се сбъдна обаче лансираното от някои медии масово опразване на дюкяните. Репортерската ни проверка показа, че са спуснали кепенците само 1-2 дюкянчета, а една галерия в началото на Самоводската чаршия е освободена, защото предстои ремонт на къщата. Всички останали работят, както са работили и в критичните месеци. Не че са очаквали кой знае какъв алъш-вериш, а по-скоро да не загубят тренинг.
Разбира се, има такива, които затворили още с обявяването на извънредното положение и са възобновили дейността си в началото на юни. Като собственика на антикварния магазин-галерия Велислав Стефанов. За повече от две седмици обаче няма и лев оборот.
Глътка въздух за търговците и занаятчиите на чаршията било опрощаването на наемите от страна на Общината по време на извънредното положение. Наемателите в частни къщи също са успели да се споразумеят с хазаите за наема и така са избегнали фалита. Ограниченията обаче отпаднаха и скоро ще се върнат старите правила в отношенията им, а с това и финансовите затруднения.
Все пак не всички търговци оцеляха. Жертва на коронавируса станаха не един и два сувенирни магазини. Колкото се отива по-близо до Царевец по главната улица, толкова повече се виждат празни помещения. А търговците на самия площад пред крепостта пък споделят, че са на загуба от началото на годината. Което не пречи на хазаите им да обикалят все по-често, за да напомнят за наема.
Не напразно след отпадането на карантината най-актуалната тема днес е подемът на туризма в страната и по-скоро как той да се осъществи. Защото туристическият бранш бе първият ударен от пандемията и може би последен ще се възстанови. Поне такава е сегашната реалност.
Ана Райковска


Ключови думи
Самоводска чаршия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати