Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Започва празникът на Самоводската чаршия

  20.09.2019 14:01
Започва празникът на Самоводската чаршия

Есента във Велико Търново започва пъстро и с много настроение с колоритния празник на прочутата Улицата на занаятите. От днес до 23 септември за девети път се провежда традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите. Двете събития предлагат на жителите на старата столица и гостите на града много емоции и богата арт програма. Есенният празник е част от инициативите по случай 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България.
Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”, а началото му е поставено през 2011 г. от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.
Празникът на Самоводската чаршия ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. Във всеки от четирите дни ще има изложение на занаятчии от страната, в което 60 творци ще покажат ръчно изработена керамика, свещи, бижута, аксесоари, играчки, кожени, бутикови и интериорни изделия, плъсти. В базара на продукти и храни с еко произход ще се предлага ръчно точена юфка, различни видове мед, сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени. В своите работилници майсторите от чаршията ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци  на желаещите.
На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри, детски забавления и представления. По традиция в празника ще се включи духовият оркестър на СУ „Емилиян Станев“  - „Джуниър бенд“, а на сцената пред арт бар „Хипстър“ ще се е традиционният базар на грамофонни плочи и уроци по скречинг. Специално за малките посетители на събитието ще има детска работилничка за сапуни, кулинарни демонстрации с шеф Радичев, точене на юфка и ателие за керамика на открито.
Разнообразна музика ще предложат вечерните концерти, които ще започват в 19:00 ч. На 20 септември на живо ще свири хибридната музикална формация „Бас Народен“, съчетаваща електронна музика и фолклорни елементи, Коприва и Сърмата Хари и бенд, а в събота /21 септември/ са „Ред Хот Трибют“ и компания. Неделната вечер на 22 септември ще започне с група „Графити“ с ръководител Аделина Колева, след което ще звучи акустичен суинг с Деси Андонова и Петър Георгиев. В 21,30 ч. ще е концертът на любимеца на малки и големи Дичо.
За любителите на българските народните ритми ще има едночасови хоротеки на 21 и 22 септември от 18:00 ч.   
Събитията във всеки от дните започват още в 9,00 ч. сутринта, а всяка вечер в 23,00 ч. финал ще са атрактивни огнени спектакли.
Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите 2019 се организират от Общинска туристическа агенция ”Царевград Търнов” и Община Велико Търново, с подкрепата на партньори от бизнеса.


Ключови думи
Самоводска чаршия
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати