Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

С новите такси в Горна Оряховица да се ожениш вече може и без пари, но умирането става по-скъпо

  30.07.2020 15:03
С новите такси в Горна Оряховица да се ожениш вече може и без пари, но умирането става по-скъпо

Рязко скачат цените на повечето общински услуги, като увеличението при някои е в пъти спрямо досегашните нива. Актуализацията обаче не засяга основни семейни разходи като таксата за детска градина и ясла. Почти всички останали цени са поне двойно по-високи.

Актуализация на таксите за повечето общински услуги не е правена от 12-13 години, а някои не са пипвани от 2003 г. Общо взето никоя цена не е променяна откакто минималната заплата беше 300 лева. В същото време именно цената на човешкия труд формира голяма част от себестойността на услугите. Затова и привеждането на общинските цени към реалната икономика вече е наложително.

Това обаче трябва да става по-често и по-плавно, за да няма шоково поскъпване, препоръча инж. Георги Рачев по време на заседанието на ОбС.

По закон никоя общинска услуга не може да струва повече от себестойността си. Вариантът, който приеха общинските съветници, се опитва да балансира – някъде по-ниско, другаде по-близо до горните граници.

Основният дебат по новите цени премина в две комисии на Общинския съвет – за местно самоуправление и бюджета, които направиха съвместно заседание. Без никакви опити за извличане на някакви партийни дивиденти, всички общински съветници се съгласиха, че няма как без промяна на цените. В същото време се опитаха да постигнат някакъв разумен компромис, за да не бъде актуализацията шокираща. Проектът на администрацията претърпя доста промени след предложения на групата на БСП, Кирил Кирилов и Христо Беремски от ВМРО и Деница Цветанова от ГЕРБ. В крайна сметка съветниците се споразумяха за някакво междинно ниво на най-масово ползваните услуги. Като някои дори ще поевтинеят. Така вече ще бъде възможно горнооряховчани да се оженят без пари, стига да изберат за ритуала си непочивен ден. Нула лева става цената за бракосъчетание от най-простия тип без някакви екстри и в работен за администрацията ден. В почивни и празнични дни цената за обикновения ритуал остава 44 лева. Поскъпват женитбите с екстри. Сватбите не са съществено перо в общинския бюджет. Простият ритуал миналата година е бил избран от 30 двойки, 20 от тях са подписали в делничен ден.

Повече спорове предизвикаха цените на тъжните ритуали. Те, уви, се случват по-често, но пък са губещи. По груби сметки приходите от погребални услуги са 100 000 лева на година, докато разходите са 300 000 лв. И дори при това положение растат критиките към състоянието на гробищния парк, които може и да не са винаги основателни, но пък и не могат да бъдат напълно игнорирани.

Ситуацията е сложна и не опира само до общинското предприятие. Много хора приключват с отговорностите си към мъртвите веднага след погребението. Почти никой не плаща за поддържане на гробовете на близките му, ако сам не може да се погрижи. Така общинското предприятие трябва да обслужва изоставени гробове с минимален брой работници и амортизирана техника.

Налага се в най-скоро време да се обнови техниката на „Обреди” и да се наемат още хора. Нещо повече, належащо е да се започне процедура за разширяване на гробищния парк, обясни кметът инж. Добромир Добрев. На този етап, след направената наскоро инвентаризация, която освободи доста изоставени гробове, гробните места ще стигнат за 5 години. И то, ако не ни споходи пандемия, при която наистина яко да мрем. Така че процедурата по разширяване, която е мудна и струва пари, трябва да започне още сега.

Така че откупуването на гробно място за вечни времена в град Горна Оряховица вече ще струва 120 лева, а не 72 лв., както досега. Предложението на администрацията беше за 150 лв., но пък БСП настоя увеличението да не бъде толкова драстично и бе избрана компромисна цена.

Почти двойно поскъпва мястото във ВИП зоната – от 285 на 500 лв. Въвежда се нова услуга – двойно гробно място във ВИП зона на цена от 800 лв.

По-евтините варианти са да се откупи гроб до 15 години за 50 лева. Досега тази услуга е струвала двойно по-евтино. Във ВИП зоната гроб за 15 години вече е 150 лева, като досега е бил 100 лв.

Общо взето с този темп растат и останалите общински услуги. Хазартът го отнесе най-много при актуализацията. Таксите, които се отнасят до игралните зали, растат в някои случаи над пет пъти. Едно удостоверение за отстояние, издавано на игрална зала, ще струва 150 лева, а досега е било 28 лв. Бърза поръчка за 3 дни става 220 лева, а досега е била 42 лв.

С около 30% поскъпват някои услуги на Домашния социален патронаж. Всички технически услуги на Общината са вече с нови цени. Актуализират се и цените на услугите, предоставяни от Младежкия дом, хижа „Божур”, Общинска библиотека, Художествената галерия. С нови наемни цени са залите, които Общината предоставя за събития на небюджетни организации.

Елена ВЕЛКОВА

сн. g-oryahovica.bg

 


Ключови думи
такси общински услуги ОбС Горна Оряховица сватби погребения
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати