Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

В Самоводене се разбунтуваха срещу затварянето на хранителен магазин

  28.07.2020 12:46
В Самоводене се разбунтуваха срещу затварянето на хранителен магазин

Своебразен бунт вдигнаха тази сутрин жители на Самоводене. Повод за недоволството им стана намерението на Всестранна кооперация - Велико Търново (ВК) да затвори хранителния си магазин в Кобилишката махала. Така достъпът на възрастните хора, много от които живеят сами и имат проблем с придвижването, до хранителни продукти се затруднява неимоверно – най-близкият подобен търговски обект се намира на 1 км. И ако на човек в активна възраст подобно разстояние се струва нищожно, то за възрастен с два бастуна то си е истинско изпитание. Особено ако трябва да го премине за пакет сол или бутилка оцет.
Хората се събраха рано тази сутрин, за да попречат на изнасянето на стоката. Всъщност малкото останала стока – местните твърдят, че от известно време магазинът съзнателно не се зарежда, за да спадне оборотът му, което пък да послужи като оправдание на ръководството на кооперацията да го закрие. И още – също съзнателно не бил осигурен техник да ремонтира повредени хладилни витрини, което пък е повод да не се доставят бързоразвалящи се продукти. Има и трето обстоятелство – цените в магазина в Кобилишката махала са по-високи от тези в другия магазин на кооперацията в Самоводене. Всичко това, но най-вече липсата на асортимент, кара хората да пазаруват от други места. Така омагьосаният кръг става пълен – ръководството на кооперацията иска да затвори магазина, защото няма оборот, а оборот няма, защото няма стока.
Протестиращите търпеливо изчакаха пристигането на буса, с който трябваше да стане изнасянето, и категорично заявиха, че няма да го допуснат. Както и стана впоследствие с импровизирана жива верига. Тези от клиентите, които членуват в кооперацията пък заплашиха, че ще изтеглят дяловете си от нея, ако обектът затвори.
Пристигналата за изнасянето счетоводителка на кооперацията бе накарана да извика на място председателя й. След близо час Вяра Ламбева дойде и опита да потуши напрежението. Тя разясни на събралите се самоводчани, че магазинът работи на загуба и че има решение на ръководството да бъде отдаден под наем, като подадено още през ноември заявление от член-кооператор не било изтеглено. Според местните обаче евентуалният наемател се бил отказал, а ръководството на кооперацията възнамерявало магазинът да стане за дрехи втора употреба.
Ламбева не успя да обясни защо цените в Кобилишката махала са по-високи и защо не се зареждат по-достъпни продукти. В крайна сметка тя пое ангажимент магазинът да остане хранителен до намирането на наемател. На магазинерката ще бъде възложено да направи допитване сред клиентите какво искат да намират в него. Бъде ли им доставяно, самоводчани от Кобилишката махала обещаха да пазаруват в точно този магазин.  
В Кобилишката махала живеят около 250-300 човека, болшинството от които в напреднала възраст. По думите на кмета на Самоводене Стефан Мъглов, наличието на въпросния магазин всъщност е причината от махалата да няма потребители на Патронажа. Останат ли хората без удобно място, от което да си пазаруват, вероятно ще се запишат за храна, което пък ще натовари социалната услуга, предупреди Мъглов.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Самоводене Стефан Мъглов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати