Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Новият кмет на Самоводене Стефан Мъглов иска да вкара селото в XXI век

  02.12.2019 09:12
Новият кмет на Самоводене Стефан Мъглов иска да вкара селото в XXI век

Новият кмет на с. Самоводене Стефан Мъглов не е от хората, които обичат да се шуми около тях. А и покрай сглобяването на бюджета на селото, за да го представи в Общината, в последните две седмици беше твърде зает, за да отделя от времето си за приказки. Явил се на местните избори от гражданската квота на ВМРО и победил опонента си със 117 гласа на втория тур, той сяда на кметския стол в Самоводене с амбицията и по време на мандата, а и в края му да може да гледа хората право в очите и с гордо вдигната глава. И да заслужи доверието на съселяните си, които отдавна искат да го видят на ръководен пост.

Стефан Мъглов е кореняк самоводчанин, потомък на два рода – Мъглови и Кинови. Роден е на 3 януари 1963 г. Завършил е основното си образование в селото, а после учил в Техникума по електротехника във Велико Търново. Завършва ВМЕИ – Варна, но не успява да се реализира като инженер. Било през 1991 г., когато всички договори на студентите за разпределение се разпаднали, защото дошла перестройката. От тогава започва и интересната му трудова биография.  

Първата му работа е в рекламна агенция във Варна. Правели първите светещи рекламни фолиа в страната изобщо. Внасяли ги хора, пътуващи с кораби и с повече информация какво става по света. Стефан Мъглов не напечелил кой знае колко, защото тогава ситуацията в страната беше изключително тежка. Криза голяма, а хората по фабрики и заводи не си получаваха заплатите с години и водеха дела. Напуснал морската столица и се върнал в старата. Станал застрахователен агент през 1992 г. в дружество „България”, за около 6 месеца. Спомня си как тогава започвали нещата. Нямало даже застрахователни полици на кочан, а ги пишели на един компютър в офиса. По това време излязъл курс в София за брокери на имоти, на „Интертаймс”. Решил да се пробва и след три месеца обучение бил назначен за управител на офиса във Велико Търново. 4 години се занимавал както с брокерство, така и със строителство, защото дружеството започнало да развива и строителна програма. Но дошла Жанвиденовата зима, всичко пропаднало и „Интертаймс” започнал да закрива офисите из страната. Стефан Мъглов не останал без работа, защото създал в съдружие фирма за имоти и строителство - „Албатрос ПСН” ООД. Опитът му помогнал и в крайна сметка успели да построят жилищна кооперация на ул. „Елин Пелин” 24. След като се отказва от съдружието, създава своя фирма за недвижими имоти – „Аврора” и до заклеването му като кмет на Самоводене се занимавал с нея. Макар да е сменил не малко дейности, твърди, че навсякъде му е било интересно, защото винаги търси нови предизвикателства. Живял през повечето време в Търново, той никога не е губил връзката с родното си село и хората в него. От петък до неделя е там, в бащината си къща, която поддържа.

Идеята да стане кмет на Савомодене не е от вчера

Преди 8 години имало проблем в земеделската кооперация. Участвал дейно на едно от събранията и спомогнал нещата да се оправят. Тогава съселяните му искали да го издигнат за председател на кооперацията, но Стефан Мъглов отказал. Бил поел други ангажименти и нямало как да излъже хората. След това събрание обаче съселяните му започнали да настояват, по самоводски казано, да го направят кмет. Не участвал в предните кметски избори, но на тези вече не успял да се измъкне. Преди регистрацията търсил широка политическа подкрепа, но без да член на ВМРО, подкрепата на партията дошла доста бързо и спонтанно, споделя кметът на Самоводене. Не са водени разговори, в които той да е задължен да поема ангажименти към патриотите. Самият  той смята, че цялата му предизборна кампания била доста наивна и идеалистическа, но по чудо на края се получили добри резултати.

Самоводене е останало в XX век

„Може да звучи за някой пресилено, но Самоводене е останало в 20-ти век, а трябва да го вкараме в 21-ви век. От ремонти се нуждаят сградите на кметството, на читалището, на Центъра за работа с деца и младежи, детската градина, училището. Тоалетните в кметството са от преди 50 години и са отчайваща гледка, но ще променим това. С най-висок приоритет съм заложил в програмата си задържане на децата в основното училище в Самоводене. В сградата има много проблеми – пропаднала подпорна стена, трябва да търсим и друг подход към нея. Нужни са много мероприятия, за да останат учениците в селското училище и да го запазим през годините занапред. Сега много от младите семейства си водят децата да учат във Велико Търново и смятам, че трябва да прекъснем тази тенденция” реди добрите си намерения Стефан Мъглов.

Трябва да се ликвидират незаконните сметища, да се доразвие разделното сметосъбиране и след разговори с „Екопак”, които е провел, да се набележат нови точки, в които да се поставят контейнерите. Смята да работи за възстановяване на радиоточките като най-бързото средство за местна информация и съобщения. В Самоводене има интернет, но иска да има зони за безплатен такъв. И е убеден, че ще го постигне.

Във второто по големина село във Великотърновска община са регистрирани 1470 души, но живеят поне още 450-500 с търновска регистрация, така че почти се изравнява с Ресен по население. И за да са доволни, трябва да се оправи и инфраструктурата, защото само половината улици са асфалтирани. Докато се изгради новият път Русе – Велико Търново, голям проблем си остават тировете, които прекосяват Самоводене. Като задача пред новия самоводски смет стои и справянето с големия брой бездомни кучета. Или както обобщи той - всички проблеми като в Търново, но в умален мащаб. В бъдещите си начинания много разчита на подкрепата и разбирането от страна на съселяните си, особено когато дойдат трудни моменти. Смята да ги тества през определен период. Но от началото на мандата работи за тяхното доверие. Няма да има приемен ден, упорито продължава да се движи пеша из Самоводене, за да могат всички да го срещат и да разговарят с него.

Не обича стихийните работи, затова всичко, което тепърва ще се случва в голямото село, ще бъде добре обмислено. „Смятам, че на съвременното управление му липсва мъдрост и се надявам аз да избегна това”, е неговата максима. За бюджета на Самоводене, който предаде в Общината в началото на седмицата, нямал готова форма, но твърди, че се е постарал да не лиши родното си място от инвестиции.

Няма свободно време, защото е работохолик

По това си приличат с жена му, която е преподавателка по френски и история на френски в Езикова гимназия и е изключително ангажирана. Но тяхната заетост поддържа и идилията вкъщи. Не помни от кога не е ползвал отпуски като другите хора и споделя, че му е малко странно, когато му кажат, че има еди-си колко дни. Водя жена си на почивка в село и така практикуваме агрофитнес, шегува се Стефан Мъглов. И тъй като между двамата цари пълно доверие, винаги, когато тя е поисквала да отиде някъде за няколко дни, я пуска спокойно сама. Неговото кметуване съпругата знае, че за него е кауза и го подкрепя изцяло. Стефан Мъглов е убеден, че характерът му няма да се промени и това е работа като всяка друга, която трябва да се свърши. Все пак, работният му ден през последните два месеца му позволява само по 4 часа сън и смята да вземе мерки, за да избегне проблеми със здравето.   

Обичал да ходи за риба, още повече, че къщата му в Самоводене е на 20 метра от Янтра. Отказал се обаче от хобито си, когато по реките плъзнали бракониери, които от едната страна гърмели, от другата биели рибата с ток. Има две дъщери, а сватбата на едната вдигнали на 14 септември, точно по време на пред изборната кампания. Така че било доста голям екшън.

Стефан Мъглов дели времето си между Велико Търново и Самоводене. На практика живее и на двете места, според ангажиментите за деня. Поне през първите месеци, когато има доста работа в Общината и в Областната управа, смята, че е неразумно постоянно ходи до селото и да се връща по няколко пъти.

Ана Райковска                


Ключови думи
Стефан Мъглов Самоводене
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати