Петък, 19 Мар 2021
            
Култура

Фестивалът Сцена на вековете“ се радва на успешно юбилейно издание въпреки COVID-19

  03.09.2020 06:59
Фестивалът Сцена на вековете“ се радва на успешно юбилейно издание въпреки  COVID-19

Изключително успешно, въпреки кризата с COVID-19, премина  юбилейното издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“. Културният форум тази година привлече почитатели на класическите музикални жанрове от цялата страна и немалко гости от чужбина.
На откритата сцена в Двореца на българските царе на Царевец във Велико Търново, от 18 юли до 26 август бяха представени популярни заглавия - балетът „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкас, операта „Атила“ от Джузепе Верди, оперетите „Прилепът“ от Йохан Щраус и „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах. В уникалната среда на средновековната крепост за първи път прозвучаха „Годишните времена“ на Вивалди и Пиацола в изпълнение на виртуозния цигулар Веско Ешкенази и Плевенската филхармония, които   възторжено бяха аплодирани от публиката.
„Сцена на вековете” е първият у нас оперен фестивал на открито, който от 1985 година се провежда сред величавия декор на историческата крепост Царевец. Началото му е поставено преди 35 години, а поводът тогава е 800 години от въстанието на болярите Петър и Асен и от възстановяването на българската държава. Представени са четири грандиозни спектакъла на операта "Ивайло" от Марин Големинов. Следващото издание е през 1987 г. с шест  впечатляващи представления на операта „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров.
След 21–годишно прекъсване летният оперен фестивал е възстановен през 2008 г. по повод 100-години от Независимостта на България. От тогава музикалният форум, организиран от община Велико Търново, се провежда ежегодно и е сред най-престижните културни събития в страната и в Европа.
90 са представленията, играни на откритата сцена в Двореца на Царевец през годините. Реализирани са постановки на 56 световни и български заглавия в жанровете опера, балет, оперета, мюзикъл, симфоничен концерт.  Във фестивала са гостували трупите на Софийската опера и оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора, балет „Арабеск“ , Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“- Велико Търново, филхармониите от Плевен и Русе, а през 2019-а година за първи път и световноизвестният Руски имперски балет.
През годините публиката е аплодирала най-добрите български оперни гласове, музиканти и диригенти и чуждестранни изпълнители със световни кариери.
Утвърдил се като значим културен форум  „Сцена на вековете“ е носител на престижния статут „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ вече шест години е част от платформата на Европейската фестивална асоциация.


Ключови думи
Сцена на вековете
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати