Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

ПТГ „Васил Левски” влиза в своя втори век

  06.07.2020 14:18
ПТГ „Васил Левски” влиза в своя втори век

Професионалната техническа гимназия „Васил Левски” ще отбележи своя вековен юбилей през следващата година. Това е най-старото професионално училище в областта и тази достопочтена възраст задължава както екипа, така и възпитаниците на училището, да продължат традициите.

Цялата му история, която до голяма степен е история и на професионалното образование в региона, е събрана в уникален музей, създаден с дарения на бивши възпитаници. А от Механото, както все още е популярно училището, са излезли десетки випуски - хиляди инженери, учители, икономисти, юристи, бизнесмени. Защото през целия този век училището е успявало да съчетава много добра професионална и общообразователна подготовка. В музея се съхраняват летописната книга и знамената и това е първото нещо, което се показва на бъдещите ученици на ПТГ.

От 20 години ПТГ „Васил Левски” е домакин на Националното състезание „Най-добър млад техник в машиностроенето”. Изявите и постиженията на учениците са много, като само в последните две години има спечелени два златни медала от Националното състезание „Най-добър млад заварчик”. И това е успех, постигнат заради добрата съвместна работа с бизнеса в региона. Фирми като „Грейко”, „Булмарк”, „Аркус”, „Виктория” не само помагат на гимназията, но предоставят своята база за практическо обучение на учениците, разказва директорът на ПТГ инж. Габриела Данаилова.

В момента различните випуски на техническата гимназия се обучават по професиите „Техник по транспортна техника”, „Авиотехник”, „Машинен техник”. По съответните специалности има и самостоятелна форма на обучение за възрастни. Много желано е обучението по специалността „Автотранспортна техника”, тъй като училището е единственото оторизирано да издава дипломи, нужни за всички сервизи, правещи годишни технически прегледи.

В специалност „Автотранспортна техника” с професия „Техник на транспортна техника” е актуалният прием и тази година. Срокът на обучение е 5 години с усилено изучаване на английски език. Учениците придобиват трета степен на професионална квалификация по професията, като в същото време имат възможност за безплатно придобиване на правоспособност за водач на МПС категория „В”. По време на обучението си учениците имат възможност да придобият и допълнителни квалификации – ръчно електродъгово и МИГ/МАГ заваряване, както и водач на електрокари и мотокари в предприятията.

Екипът на ПТГ работи и по много проекти, които разширяват кръгозора и уменията на учениците с извънкласни форми. „Образование за утрешния ден” и Подкрепа за успех” са може би най-важните проекти, но далеч не единствените. Почти 50% от учениците са обхванати от клубове и групи по интереси.

В началото на 2020 г. бе основно ремонтиран фитнес салонът, който вече предлага модерно оборудване. В училището има няколко маси за тенис и спортна база, която да привлича младите спортисти.

Осигурени са стипендии за всички ученици в специалността „Автотранспортна техника” за целия срок на обучението. Възпитаниците на ПТГ имат право и на безплатни карти за транспорт.

Обучението ни е модерно и нашите ученици придобиват не само технически познания за ремонт на автомобилната техника. Те се учат на планиране, организация и контрол на дейността, на работа с техническа документация, диагностична апаратура и приложен софтуер. Влизаме във втория век на нашето училище с надежда, че ще продължим добрите традиции и за ПТГ „Васил Левски” ще се говори с уважение, като място, където се създават добри и надеждни кадри за реалния бизнес, казва инж. Габриела Данаилова.


Ключови думи
ПТГ "Васил Левски"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати