Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Ученици от 37 професионални гимназии се състезават за „Най-добър техник в машиностроенето”

  10.03.2018 09:31
Ученици от 37 професионални гимназии се състезават за „Най-добър техник в машиностроенето”

Близо 80 ученици от 37 професионални гимназии от цяла България се състезават в тазгодишното Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето”. За осемнадесети път домакин на надпреварата е ПТГ „Васил Левски” – Горна Оряховица.


Състезанието бе открито от зам. министър Таня Михайлова, която не скри, че за нея емоцията е много голяма, тъй като дълго време е била от другата страна на банката и е участвала като директор на професионална гимназия. „Състезанието е място за изява и проверка на знанията и в същото време е възможност за популяризиране на професионалното образование. Най-важното е да покажете това, което знаете и на което са ви научили вашите преподаватели”, обърна се тя към момчетата и момичетата, участващи в надпреварата.
„Най-важното е, че вие се оказахте най-упорити и най-жилави и успяхте да развиете и съхраните това състезание вече 18 години. Пожелавам ви да продължавате да давате най-доброто на децата и да ги научите как да се реализират в живота”, каза в приветствието си началникът на РУ на МОН инж. Розалия Личева.


Успех на състезателите пожелаха и домакините – инж. Владимир Григоров, който е основател на ученическата надпревара, и директорът на ПТГ „Васил Левски” инж. Габриела Данаилова.
Състезанието продължава 3 часа, като през това време участниците трябва да решат тест от 40 въпроса и две приложни задачи.


„Най-добър техник в машиностроенето” се провежда от 1999 г. в горнооряховската техническа гимназия. Възникнало е като регионално по идея на Фондация „Милен Григоров”, която продължава да му е съорганизатор. От 2009 г. е включено в календара на МОН и е обявено за национално. Състезанието се признава за приемен изпит в ТУ – Габрово, ТУ – София, ТУ – Варна, ТУ „Ангел Кънчев” – Русе и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София. Представители на тези университети са гости и на тазгодишното издание на състезанието.
Докато учениците се справят със задачите си, техните учители и директортите на професионалните гимназии ще имат разговор със зам. министър Таня Михайлова по проблемите на професионалното образование и държавната политика в тази сфера.


 


Ключови думи
ПТГ "Васил Левски" национално състезание
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати