Сряда, 17 Мар 2021
            
Други

143 г. от освобождението на първия български град бяха отбелязани в Свищов

  27.06.2020 18:33
143 г. от освобождението на първия български град бяха отбелязани в Свищов

На празничния 27 юни тържествата в Свищов започнаха в църквата „Света Троица“, където в 10.00 часа бе отслужен благодарствен молебен по повод 143 години от освобождението на града. Отец Михаил благослови всички присъстващи и каза: „В тия времена на болести дано Бог се смили над всички нас и те преминат по-бързо. Ние всеки ден се молим и слава на Бога, че нашата община, както виждаме, е защитена.“.
След молебена, тържественият ден продължи на Братската могила в местността „Паметниците“, където от 11.00 часа бе отслужена заупокойна панихида за загиналите в Руско-турската война (1877-1878) и бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите воини при Свищов за освобождението и независимостта на България.
Празнични слова произнесоха кметът на Свищов Генчо Генчев и народните представители Станислава Стоянова и Милен Михов. В края на своето слово кметът на Свищов каза: „Тук признателните поколения идваме, за да изразим своята почит и уважение към загиналите герои. Да ги помним! – това е единствената отплата, на която сме способни и която им дължим. Поклон пред тяхното безсмъртно дело!“.

По повод празника, поздравителни адреси бяха получени от президента на Република България, председателя на Народното събрание, министър-председателя на Република България, народните представители от парламентарната група на ПП ГЕРБ, Националното сдружение на общините в Република България, консула на Русия в град Русе, Синдиката на българските учители,  кметове на общини и кметства в България.
Поради спазване на противоепидемичните мерки, програмата за празника на града се проведе без традиционното тържествено участие на 55-ти инженерен полк - гр. Белене и духовия оркестър към полка.


Ключови думи
освобождение Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати