Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други Свищов

Кметовете на Свищов и Зимнич обсъдиха бъдещи съвместни проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество

  10.12.2020 06:49
Кметовете на Свищов и Зимнич обсъдиха бъдещи съвместни проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество

Кметът на Свищов Генчо Генчев и кметът на румънския град Зимнич Петре Първу проведоха видео разговор, в който обсъдиха съвместното реализиране на бъдещи проекти по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния – България.
В продължилата повече от час и половина среща двамата градоначалници изразиха задоволството си от реализираните вече съвместни проекти и набелязаха основните теми, по които показаха готовност да работят отново заедно през новия програмен период 2021-2027 година.
Насоките, върху които акцентираха двете страни относно изработването на съвместни проектни идеи, бяха градска мобилност; дигитализация и внедрявана на ИКТ решения в администрацията, с цел улесняване на достъпа до информация и намаляване на бюрокрацията; рехабилитация, модернизация и разширяване на обществено осветление; екология, алтернативни енергийни източници, околна среда и отпадъци; разширяване на доброволческите центрове за оказване на помощ при извънредни ситуации; рехабилитация на обществени пространства и внедряване на съвременни решения за интелигентен град.
Като основен приоритет кметовете изведоха здравеопазването и модернизацията на болниците в двата града, що се касае до тяхната енергийната ефективност и обезпечаването им, с цел привличане на медицински кадри и предоставянето на качествени здравни услуги.
В края на видео връзката Генчо Генчев и Петер Първу се обединиха около идеята във възможно най-кратки срокове екипите на двете страни да изготвят съвместните проектни предложения, които да са изцяло за хората и да служат на тях.

Припомняме, че през изминалия програмен период Община Свищов успешно реализира три проекта по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния – България, които оказаха своето благоприятно влияние в сферите на здравеопазването, културата и трансграничната сигурност.


Ключови думи
Свищов Зимнич Interreg
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати